Минутите, които Александър Везенков получава в ротацията на треньора на Сакраменто Кингс Майк Браун, са крайно недостатъчни, за да може българинът да развие потенциала си в НБА. Спортният журналист на DIEMA SPORT Пламен Дамасков направи сравнителен анализ на статистиката на Везенков и неговия съотборник, който може да се счита за негова основна конкуренция за игрови минути – Трей Лайлс.

В предаването „НБА Екшън“ погледнахме към средните показатели на двамата, за да се отличат няколко сходства, но и няколко големи разлики.

Трей Лайлс получава точно по 7 минути повече в мачовете, в които е взимал учаастие. Но има малко над 2 точки повече от Александър Везенков. Въпреки това, треньорът гласува много по-голям вот на доверие към Трей Лайлс, което му дава повече възможности да разгърне своя потенциал.

„Там, където Трей Лайлс е толкова високо ценен, а именно при дефанзивните му качества, няма особена разлика. Даже предимството в статистическите данни е на страната на Александър Везенков, което е много любопитно. За последните няколко мача, само веднъж успяхме да видим българина в така наречения garbage time (заключителни минути, в които двубоят вече е решен – бел.ред.). Срещу Ню Орлиънс Пеликанс той отново остави добри впечатления с това, колко е готов всъщност, когато получи възможност да се възползва от нея“, сподели в Пламен Дамасков, анализирайки ситуацията около българина.

Голямата въпросителна отново е свързана с продължителността, в която ще виждаме родния национал на паркета за Сакраменто Кингс и дали отново ще има промяна в ротацията на Майк Браун, защото Везенков успява да се възползва от шансовете, които получава.

Още статистически данни и анализи за Везенков и Лайлс можете да видите във видеото.

Цялото предаване "НБА Екшън" можете да гледате в PLAYER.