Благодарение на Джеймс Хардън, който завърши с "трипъл-дабъл", Хюстън успя да спаси от елиминация от Лос Анджелис Клипърс във втория кръг на плейофите в Западната конференция и така намали изоставането си в серията на 2:3 победи. Пред повече от 18 000 зрители в "Тойота Сентър" домакините показаха отлична игра и спечелиха закономерно със 124:103.

Хардън вкара 26 точки, взе 11 борби и направи 10 асистенции, като така бе с основен принос за успеха, който дойде сравнително лесно, след като Хюстън имаше аванс от 15 точки още до почивката. С 22 точки за победителите завърши Тревър Ариза, а 20 добави центърът Дуайт Хауърд. За Клипърс, които отстъпиха във всеки компонент от играта, най-вече в борбата в подкошието, само четирима играчи преминаха двуцифрената бариера - Блейк Грифин вкара 30 точки, Крис Пол наниза 22, а Диандре Джордан се отчете с 13, но пропусна цели 9 изстрела от наказателната линия.

Мач номер 6 от серията е в четвъртък през нощта в Лос Анджелис, като при успех домакините ще се класират за първи финал в Западната конференция в историята на клуба. В другата среща от плейофите ЛеБрон Джеймс отново показа защо е смятан за най-добрия баскетболист в света. Той завърши с 38 точки, 12 борби, 6 асистенции, 3 откраднати топки, 3 чадъра и нито една грешка, като така изведе тима си Кливланд до успеха със 106:101 над Чикаго. Така клубът от щата Охайо дръпна с 3:2 победи в серията.

Домакините от Кливланд имаха сериозен аванс през цялата среща, но отпускане в последните минути на двубоя за малко да им коства победата. Играчите на Чикаго, които изоставаха със 17 точки в един момент, успяха да намалят изоставането си до едва две при 99:101 по-малко от минута преди края. Тогава обаче ЛеБрон блокира изстрел на звездата на гостите Дерик Роуз, което в последствие се оказа ключово за победата. 25 точки за Кливланд вкара Кайри Ървинг, а още 13 прибави Иман Шъмпърт. За Чикаго, които отново бяха без контузения Пол Гасол, Джими Бътлър вкара 29 точки. Мат Дънлийви завърши с 19, а Дерик Роуз приключи с 10. Мач номер 6 от серията е в четвъртък в Чикаго, а победа ще осигури на Кливланд класиране за финала в Източната конференция за пръв път от 2009 година насам.