С тройка на Клей Томпсън 36.6 секунди преди края Голдън Стейт Уориърс победи със 117:116 като гост Мемфис Гризлис в първи мач от полуфиналната серия в плейофите на Западната конференция на Националната баскетболна асоциация. Томпсън, който повече от две години се възстановяваше от две тежки травми в коляното и глезена, завърши срещата с 15 точки, но точната му стрелба в края бе напълно достатъчна за успеха "войните", които откраднаха домакинското предимство на Мемфис в серията.

Двубоят във "ФедЕкс Форум" бе зрелищен и премина през сериозни обрати. В първата четвърт младият тим на домакините от Мемфис започна с много голяма енергия и успя да си осигури аванс от 32:24 след 12 минути игра.

Малко след началото на втората четвърт разликата достигна 13 точки в полза на Мемфис, но Стеф Къри Джордан Пул върнаха Уориърс в срещата. Гостите понесоха удар точно преди почивката, когато крилото Дреймонд Грийн получи дисквалифициращо нарушение, но това не смути тима на Голдън Стейт.

Gulliver/GettyImages
35 снимки

В средата на третата четвърт калифорнийският отбор поведе за пръв път в резултата от средата на първата част, след което двата тима започнаха да си разменят водачеството.

С кош на Клей Томпсън Голдън Стейт поведе със 103:93 8:25 минути преди края на мача, но с много добра игра на Джа Морант и Джарън Джаксън-младши Мемфис си върна водачеството при 112:110 по-малко от две минути и половина преди края. 

Тогава дойде звездният миг на Томпсън, който с точна стрелба от далечна разстояние смълчи близо 20 000 по трибуните в залата. 

Мемфис имаше две възможности да спечели мача в заключителните 30 секунди, но и при двете Морант пропусна.

Най-резултатен за Уориърс в мача бе резервата Джордан Пул. Гардът завърши с 31 точки, като 12 от 20-те си стрелби. Стеф Къри добави още 24 точки, а Андрю Уигинс остана със 17.

За Мемфис Джа Морант направи "дабъл-дабъл" от 34 точки и 10 асистенции, като хвана и 9 борби, а Джарън Джаксън-младши завърши с 33 точки и 10 борби