Отборът на Кливланд Кавалиърс спечели първата си титла в НБА! Водени от звездата си ЛеБрон Джеймс, Кавалиърс надделяха във финала над досегашния първенец Голдън Стейт Уориърс, като в решителния седми мач от серията записаха победа с 93:89.

Освен че грабнаха трофея, Кливланд се превърна в първия отбор в историята, който успява да обърне резултата във финалната серия от 1:3 до 4:3 победи.

Отново над всички бе ЛеБрон Джеймс, който се отличи с трипъл дабъл. Логично именно той бе избран и за най-полезният играч във финалите. Джеймс записа 27 точки, 11 борби и също толкова асистенции.  

Мачът започна силно за гостите, но Воините записаха серия от 8-0, за да влязат в сблъсъка, а отборите започнаха да се гонят в резултата още от началото. След няколко смени на водачеството се стигна до точка разлика в полза на Кливланд. Стеф Къри и Клей Томпсън не успяваха да намерят обичайното си темпо, но човекът, който държеше Голдън Стейт в мача, беше Дреймънд Грийн. Той изигра страхотно първо полувреме, в което наниза 5 тройки, за да остави отбора си равностоен на ЛеБрон Джеймс и компания. В края на полувремето домакините успяха да задържат малка преднина за 49-42 на почивката.  

С отлично начало на второто полувреме за Кливланд резултатът беше изравнен, а отборите влязоха с дълга размяна на кошове. След още смени на водачеството всичко остана да се реши през последните 12 минути на мача, които започнаха при 76-75 в полза на Воините. Епична битка до средата на последната четвърт доведе до ново равенство при 89-89  и 4 минути до края. Темпото и успеваемостта на отборите спаднаха предвид напрежението, а резултатът остана същият през следващите две минути. Отборите продължаваха да не бележат и останаха равни при 69 секунди до края, пише bgbasket.com.

Кайри Ървинг наниза безценна тройка за 92-89, а този резултат се запази до 10 секунди до края, когато ЛеБрон Джеймс падна лошо на ръката си, а след това трябваше да стреля наказателни удари. Той вкара втория за 93-89, а Голдън Стейт имаше топката. До края обаче не бяха отбелязани повече точки, а Кавалиърс отпразнуваха титлата си.  

ЛеБрон Джеймс записа 27 точки и по 11 борби и асистенции за победата на отбора си, а Кайри Ървинг добави 26 плюс 6 борби. За Голдън Стейт Дреймънд Грийн беше страхотен с 32 точки, 15 борби и 9 асистенции, а 17 отбеляза Стеф Къри. Лидерите на отбора обаче бяха далеч от най-доброто си предстaвяне.