Една от легендарните фигури, свързана с НБА извън игрището, почина в първия ден на 2020 г. Става въпрос за дългогодишния комисионер на Асоциацията Дейвид Стърн, който си отиде на 77-годишна възраст в Н Йорк. 

Преди три седмици той получи инсулт в ресторант, докато вечеряше със семейството си. Въпреки незабавната намеса на медиците и спешната операция, той така и не се възстанови. Стърн почина заобиколен от жена си Даян и бай-близките си хора. 

Той пое ръководството на НБА през 1984 г., когато Асоциацията беше на кръстопът. Но с иновативните си решения, сключените изгодни договори за телевизионни права, велики маркетингови стратегии и увеличената социална отговорност на играчите успя не просто да я вдигне на крака, а да я превърне в глобална марка, разпознаваема по цял свят. На практика увеличи фенската маса на НБА с милиарди души. 

Наследникът му на поста Адам Силвър изрази най-дълбоките си съболезнования към семейството му. Очаква се в предстоящите мачове от редовния сезон в НБА в баскетболните зали също да му бъде отдадена полагащата се чест.