Собствениците на отборите от Националната баскетболна асоциация одобриха промяна на правилата от следващия сезон, като приеха наказания за симулации по време на мачовете и по-голяма възможност за треньорите да оспорват съдийските решения, съобщи АФП.

Състезателният комитет на НБА, който включва играчи, треньори, съдии, собственици на клубове и ръководители на отборите прие с единодушие новите правила.

Новото правило за симулация, което беше въведено като експериментално миналия сезон, ще носи на на играча технически фал и другият отбор ще има възможност да изпълни наказателни удари. Провинилият се играч обаче не може да бъде изгонен от игра.

Съдиите няма да бъдат принудени да спират играта при симулация, което ще позволи на отбора, който атакува, да завърши акцията си. НБА продължава и със системата за предупреждения, следвани от глоби след мачовете, която бе въведена през 2012 година, но е използвана рядко.

Треньорите пък вече ще имат възможност втори път да оспорват съдийски решение, при положения че първият път са имали право, след като се е изгледал видеозапис на повторение.