Испанецът Пау Гасол, финалист сред кандидатите за въвеждане в баскетболната Зала на славата в САЩ тази година, получи друга голяма чест на двубоя между Лос Анджелис Лейкърс и Мемфис Гризлис през изминалата нощ в Националната баскетболна асоциация (НБА).

Лос Анджелис Лейкърс извади от употреба екипа с номер 16, който носеше испанецът, пише агенция „Ройтерс“.

42-годишният в момента Гасол, бивш център и на двата тима през кариерата си в НБА, бе почетен на церемония на почивката на срещата, завършила с победа за домакините от Лейкърс със 112:103. На събитието присъстваха видни членове на Лос Анджелис Лейкърс, както и съпругата на починалия през 2020 година Коби Брайънт – Ванеса Брайънт. Това бе първо появяване на вдовицата на Брайънт от мемориалната служба за съпруга й през февруари 2020-а.

Гасол и Коби Брайънт бяха съотборници в Лейкърс и заедно спечелиха титлата в НБА през 2009-а и 2010 година.

Потникът с номер 16 на Пау Гасол бе издигнат в залата, редом до тези на Брайънт с номер 8 и номер 24. „Той ми липсва ужасно много, както и много от нас. Обичам го и ми се искаше да бъде тук с дъщеря си Джиана. Наистина ми се иска. Мисля, че щеше да се гордее“, каза испанецът по повод Коби Брайънт.

Пау Гасол прекара шест сезона и половина както с Гризлис, така и с Лейкърс. Шесткратният участник в Мача на звездите игра два сезона и половина за Сан Антонио Спърс, два за Чикаго Булс и приключи кариерата си в НБА с кратък престой в Милуоки Бъкс.

Печелил е наградата за Новобранец на годината с Мемфис през 2002 година, когато постигаше средно 17.6 точки, 8.9 борби и 2.1 чадъри. За цялата си кариера испанецът записа средно 17 точки, 9.2 борби и 1.6 чадъра в 1226 мача, от които 1150 като титуляр.

Автор: Кремена Младенова/БТА