Националната Баскетболна Асоциация има първата си голяма сделка за лятото – звездата на Ню Орлиънс Пеликанс Антъни Дейвис ще играе поне един сезон в ЛА Лейкърс с Леброн Джеймс. След идната кампания, той ще е свободен агент, но вече е уверил ръководството на новия си клуб, че е готов да преподпише с тях.

През изминалия сезон той има средно 25.9 точки на мач, малко над 10 борби, 2.4 блока, над 2 асистенции и 1.6 откраднати топки. След като в два поредни сезона той изигра по 75 мача, в този Дейвис бе на паркета само в 56, като Пеликанс решиха да не го използват пълноценно, след като той поиска да бъде пратен в Лос Анжелис Лейкърс.

Според информацията на Ейдриън Войнаровски от И Ес Пи Ен в сделката Ню Орлиънс ще получи трима играчи на езерняците – Лонзо Бол, Брендън Инграм и Джош Харт, а освен това и три избора от първия кръг на драфта. 

Освен този от настоящия сезон, Пеликанс получават правото да избират млади играчи вместо Лейкърс през 2021 и 2024. Има обаче и допълнителни условия. През 2021 година изборът ще е на Пеликанс, ако е до номер 8, в противен случай се прехвърля към 2022 година и става свободен. 

През 2023 година Ню Орлиънс пък могат да разменят собствения си избор с този на Лейкърс. За пика от 2024 има друга интересна особеност – ако Пеликанс решат, могат да го разменят за избора през 2025.

Сделката няма да бъде официализирана до 6 юли, като целта е Лейкърс да има бюджет, с който да вземе още една голяма звезда в НБА, която да играе с Леброн Джеймс и Антъни Дейвис. Според Майк Стийн, който пише за Ню Йорк Наймс, следващата цел на езерняците е гарда на Шарлът Хорнетс Кемба Уокър, който е свободен агент.

Според анализите за Лейкърс едно от важните условия е запазването на Кайл Кузма, който бе най-добре представящия се играч от младото ядро на клуба в последните два сезона.