Отборът на Ню Орлиънс Пеликанс спечели правото на първи избор в предстоящия през юни драфт в Националната баскетболна асоциация.

Тимът от щата Луизиана получи тази възможност, тъй като се оказа големият победител в лотарията, определила реда, по който ще изибрат отборите. "Пеликаните" имаха едва шест процента шанс да се изкачат до първата позиция, но късметът определено бе на тяхна страна и сега те ще могат да привлекат феномена Зайън Уилямсън от университета Дюк.

Вторият избор в лотарията също попадна у изненадващ тим. Мемфис Гризлис се сдоби с последващата селекция, макар също като Ню Орлиънс да имаше минимален шанс за попадане в топ 3.

Големият губещ от лотарията се оказа отборът на Ню Йорк Никс, който ще избира трети. Нюйоркчани имаха най-голям шанс да изибрат в челото и бяха смятани за фаворит за това да привлекат Уилямсън, но третата позиция в драфта означава, че най-вероятно ще трябва да се задоволят с това да изберат един измежду съотборника на Уилямсън в Дюк Ар Джей Барет или гарда на колежа Мъри Стейт Джа Морант.

След Никс правото на избор ще имат последователно Лос Анджелис Лейкърс, Кливланд Кавалиърс и Финикс Сънс, които допълват топ 6. Седмият пик е за Чикаго Булс, Атланта Хоукс ще разполага с осмия и десетия, Вашингтон е номер 9, а останалите тимове от лотарията са Минесота Тимбъруулвс (номер 11), Шарлът Хорнетс (номер 12), Маями Хийт (номер 13) и Бостън Селтикс (номер 14).

За Ню Орлиънс Пеликанс правото на първи избор в драфта ще бъде първо от 2012 година насам, когато тимът селектира Антъни Дейвис. В момента ръководството на клуба трябва да решава казус точно с Дейвис, който има огромно желание да напусне, но привличането на Уилямсън категорично може да го накара да промени решението си.

Драфтът в НБА ще се състои на 20 юни в "Барклийс Сентър" в Ню Йорк./БТА