Голдън Стейт няма да стане шампион на НБА без загубена среща след като Кливланд ги разгроми с 21 точки разлика в мач №4 - 137:116. Серията отново се пренася в Калифорния при 3:1 победи в полза на Уориърс.

Идентичен сценарий като миналогодишните финали с изключение на това, че тази година Голдън Стейт спечели първите три мача от финалите.

Кайри Ървинг и ЛеБрон Джеймс бяха в основата на победата. И двамата играят безупречно, когато Кливланд са застрашени от елиминация. Миналата година в мач №5 се отчетоха с общо 82 точки, а в този случай вкараха 71 за успеха на "кавалерите". Кайри Ървинг завърши с 40 точки и 7 успешни стрелби от зоната за три точки, а ЛеБрон добави 31 точки. Това е четвъртият случай на дуото на Кливланд, при който ЛеБрон и Кайри записват повече от 30 точки.

"Краля" записа и 9-и трипъл-дабъл във финалите на НБА, с което задмина Меджик Джонсън и записа името си в историята, оглавявайки еднолично тази статистика.

Кливланд от своя страна записаха полувреме с най-много точки в историята на финалите - 86. Играта им бе безупречна, стрелбите им влизаха, а защитата бе на невероятно ниво. След почивката разправиите бяха повече, отколкото играта, но това бе в плюс за Кливланд, които държаха Голдън Стейт на разстояние, за да се поздравят с първи успех във финалите.

"Кавалерите" дори подобриха рекорда за най-много реализирани тройки във финалите, подобрявайки рекорда на Голдън Стейт - Кливланд завършиха срещата с 24 успешни стрелби зад арката.

Стеф Къри записа слаб мач за Голдън Стейт - едва 2 успешни стрелби от тройката от 9 опита. Кевин Дюрант бе най-резултатен за Уориърс с 35 точки, с което затвърди впечатленията, че при евентуална титла на "воините", той ще бъде най-полезен играч.

Тристан Томпсън, дори и в присъстието на приятелката си Клои Кардашиян, която е считана за проклятие за всеки спортист, с когото е била гадже, завърши за пръв път в серията с двуцифрен брой борби - 10. Кевин Лав завърши с 23 точки, а в добавка към остриетата на Кливланд Джей Ар Смит добави 15 точки.

Мач №5 от серията между двата отбора е в залата на Голдън Стейт в Оукланд, Калифорния, а срещата може да наблюдавате в ефира на DIEMA SPORT 2 и онлайн на GONG PLAY във вторник сутрин от 4 часа българско време.