Ръководството на Хюстън Рокетс официално изпрати писмо до Националната баскетболна асоциация с искане да бъде присъдена служебна победа или поне да бъдат преиграни финалните 7:50 минути на мача със Сан Антонио Спърс заради незачетената забивка на Джеймс Хардън.

Звездата на "ракетите" открадна една топка в центъра на терена и я заби в коша на противника. Топката обаче неочаквано се оплете в мрежичка, завъртя се и въпреки че я напусна от долната страна, се оказа отново над ринга и излезе.

Съдиите на двубоя явно не видяха добре ситуацията, а в суматохата, настъпила след бурните протести от страна на треньора на Хюстън Майк Д'Антони, бе пропуснато и допустимото по правилник време за обжалване.

Това съдийско решение в крайна сметка се оказа пагубно за отбора на Хюстън, който загуби със 133:135 след две продължения. Ако забивката на Хардън бе зачетена, резултатът ставаше 104:89 в полза на Рокетс.

От съдийската комисия вече заявиха, че кошът на Хардън е напълно редовен и ситуацията е можело да бъде преразгледана, ако от Хюстън са подали официално оплакване в рамките на първите 30 секунди след случилото се.

За последно част от мач от НБА се преигра през март 2008 година, като тогава това бе от срещата между Маями Хийт и Атланта Хоукс. Четири месеца по-рано, когато оригинално се игра двубоят, центърът на Маями Шакил О'Нийл неправилно бе изгонен от игра за шест фаула, макар всъщност да имаше само 5 51.9 секунди преди края. Атланта спечели срещата със 117:111, а след преиграването на финалните 51.9 секунди резултатът отново бе в полза на "ястребите" - 114:111.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.