Един от авторитетните анализатори в НБА Зак Лоу направи коментар на случващото се във Финикс Сънс в края на сезона. Организацията заложи този сезон на три големи звезди в лицето на Девин букър, Кевин Дюрант и Брадли Бийл. Допълни към тях със сделки Юсуф Нуркич, Ерик Гордън, Грейсън Алан и Ройс О`Нийл в опит да бъде създаден състав, който да се бори за титлата.

Тази нощ съставът спечели убедително със 131:106 срещу Сан Антонио Спърс. Девин Букър бе най-резултатен с 32 точки в мача, а звездното триото се отчете с обичайните 70 точки общо. С този успех Финикс изпревари Сакраменто, в който се очаква съвсем скоро да влезе в игра и Везенков. „Слънцата“ стоят на шестата позиция и ако така завършат, а разликата в класирането е твърде малка, за да може да се прогнозира, ще избегнат предварителните мачове за влизане в плейофите.

Зак Лоу обаче все още не е убеден, че битката за титлата е реалистичен сценарий за организацията. Според него атаката на хартия изглежда добре или поне е така срещу повечето отбори в лигата. Според анализатора на ESPN Букър, Дюрант и Бийл осигуряват на състава достатъчно нападателна мощ. С тях на полето активът на отбора е 123 точки за 100 нападения, което е с почти точка над Бостън Селтикс. Този показател е един от многото, с които се оценява атаката на състава.

Снимки: БТА / BTA
34 снимки

Според текста на Зак Лоу проблемите на Финикс са свързани с контузиите, защитата и дълбочината на състава. И то поставени в тази последователност. Загубата от Милуоки Бъкс например бе с вкарани 129 точки. А причината за поражението бяха допуснатите 140 точки. И ако в нападение може да се играе с изолиране един на един, то в защита е нужен синхрон и отборна работа, а те не се виждат на полето, пише Лоу.

Според него най-разочароващото е, че има периоди и дори цели мачове, в които съставът постига този баланс. В плейофите отборът ще се изправи срещу най-добрите защити в НБА. И тази игра на изолация няма да създава чак толкова трудности на съперниците.

Трите големи звезди на Финикс са изиграли едва 30 двубоя заедно на полето. И от значение за състава ще е всъщност намирането на колективния си дух.

Сакраменто и Далас са другите два отбора, които горещо биха желали да стигнат поне до шестото място в края на редовния сезон. В момента разликата между шестото и осмото място е само половин мач.