Още от началото на плейофите в НБА мотото на Голдън Стейт Уориърс бе “Силата е в цифрите”. Е, те определено са показателни. 15 победи и 0 загуби, което най-доброто начало в историята на НБА, както и най-дългата серия без поражение. На 1 успех от това да стане първия отбор печелил титла без загуба в плейофите. Най-добрата атака от началото на заключителната фаза в сезона. Рекордни 18 тройки на финали в НБА, постигнати в мач номер 2 срещу Кливлънд. Още много подобни цифри могат да бъдат извадени, но точно две от тях на гърба на играч в синьо-жълт екип правят впечатление. 35!

През миналото лято Кевин Дюрант бе привлечен от калфорнийци, с което те бяха определени от медиите отвъд океана като злодеите в лигата. Супер отборът. Стеф Къри, Клей Томсън, Кевин Дюрант и Дреймон Грийн в един тим. На хартия Уориърс изглеждаха непобедими, в течение на сезона се оказа, че това не е само на пръв поглед. Всички очакваха обаче плейофите и каква ще е разликата след привличането на Дюрант. А тя бе повече от показателна. Преминаване без никакъв проблем срещу всеки отбор от Западната конференция изправил се на пътя на Голдън Стейт към финалите. Настъпи и така очаквания сблъсък срещу Кливланд, който всички очакваха да бъде много оспорван. Но на сцената излезе номер 35…

"Воините" докосват титлата след трети шамар по Кливланд

Разликата и промяната в играта, която донесе Дюрант в тези финали си пролича от първите минути, изиграли се в „Оракъл Арина”. Устремът на лекото крило към титлата, гладът му най-накрая да грабне пръстен бяха олицетворени в доминантна игра и в атака, и и защита. И тук не става въпрос само за статистиката му. Става въпрос за това как се изправи срещу считания за един от най-великите играчи на всички времена - ЛеБрон Джеймс. Той води битката с него като равен с равен. А в мач номер 3 игран в ранните часове на днешния ден се видя и защо Дюрант бе привлечен - 113:109 за миналагодишните шампиони 2 минути и 18 секунди до края. Топката е тяхно притежание. Феновете в „Куикън Лоанс Арина” предвкусваха победата, но Дюрант имаше различни планове. 7 безответни точки на крилото и 3 точки аванс за Уориърс 12 секунди преди края. Е, в крайна сметка те спечелиха мача с 5 и поведоха в серията с 3-0. Ако спечелят следващия двубой, те ще станат и първият отбор в историята, спечелил пръстените без загуба в плейофите.

Ако миналото лято големият въпрос бе дали Дюрант и Къри ще се сработят, мисля, че получихме доста ясен отговор. Сега въпросът е друг. Може ли този отбор да се запази? Това лято Стеф Къри става свободен агент и неговото израстване в последните 3 години несъмнено ще доведе до договор на максимална стойност, който със сигурност калифорнийците ще му предложат. Тук идва голямата въпросителна. Не поставям под съмнение, че при очертаващата се титла Дюрант ще използва опцията в договора си да го удължи за още една година с Голдън Стейт, за да се пробва да спечели още един пръстен. И тук някъде идват думите на легендарния Дирк Новицки от преди няколко дни: “В днешно време вече няма играч, който да е лицето на един отбор (така наречения Franchise player). Лигата се превърна в място, в което се сформират супер отбори”. Да, този отбор бе сформиран, но може ли да бъде запазен и ако отговорът отново е позитивен, кой трябва да бъде неговото лице? Стеф Къри, който върна славните времена в Голдън Стейт през 2015 година или Кевин Дюрант, който несъмнено изпъква най-ярко във финалите за Уориърс? Може би отговорът се крие в лятото на 2018 година, когато ще изтече и 2-годишният договор на Дюрант и ще се разбере бъдещето на Голдън Стейт. По всичко изглежда, че числото 35 ще се окаже решаващо в тазгодишните финали освен ако Кавалиърс пак не преобърнат историята и станат първият отбор, обръщал серия от 0-3, но ми се струва, че чудесата за ЛеБрон Джеймс и компания са на изчерпване. В този мач №3 те дадоха всичко от себе си, но въпреки това загубиха.

В САЩ обявиха този 3-и пореден финал между двата отбора като трилогия и ми се струва, че нейното заглавие би могло да бъде взето назаем от емблематичната поредица на Дж. Р. Р. Толкин и - “Властелините на пръстените”. И ако изхождаме от това, че в медийното пространство още преди началото на кампанията Голдън Стейт явно беше обявен за злодея, за разлика от случващото се в книгите на Толкин, тук Фродо и Сам (ЛеБрон Джеймс и Кайри Ървинг) няма да победят. По всичко изглежда, че пръстените и титлата ще отидат в Мордор (по актуалната карта на САЩ той се намира в Оукланд, Калифорния) и могат да останат там доста дълго, ако звездното дуо на Дюрант и Къри остане непокътнато. Едно е сигурно обаче. Този отбор на Уориърс ще остане в историята и когато хората си припомнят финалите от 2017 година, няма да говорят за отличния отборен баскетбол, с който калифорнийци бяха запомнени във финалите отпреди 2 сезона, или силата на цифрите, а за мощта на номер 35.