Бостън Селтикс надигра Бруклин Нетс със 109:98 като гост в пореден мач от редовния сезон на Националната баскетболна асоциация (НБА).

В отсъствието на Джейлън Браун, който отпадна от сметките около 90 минути преди началото на сблъсъка и вероятно ще пропусне няколко седмици, Джейсън Тейтъм бе над всички за „келтите“ с дабъл-дабъл – 20 точки, 11 борби, като добави и пет асистенции към статистиката си. С дабъл-дабъл се отчете и Маркъс Смарт – 16 точки и 10 асистенции. Още четирима баскетболисти на Селтикс завършиха с двуцифрен точков актив – Малкълм Брогдън (16), Дерик Уайт (15), Грант Уилямс (12) и Люк Корнет (11).

Gulliver/GettyImages
20 снимки

За „мрежите“, които бяха без контузената си звезда Кевин Дюрант, гардът Кайри Ървинг приключи с 24 точки. Ти Джей Уорън добави 20 от пейката, с 18 се отчете Джо Харис, а по 11 реализираха Ройс О‘Нийл и Сет Къри, но усилията им се оказаха крайно недостатъчни. Бен Симънс завърши с девет борби и 13 асистенции, но без точка в актива, при едва три стрелби за над 26 минути на паркета.

Бостън увеличи аванса си пред Бруклин на върха в Източната конференция, като „келтите“ са вече с баланс 31-12 след петата си поредна победа, докато Нетс са втори с 27-14. За Селтикс предстои визита на Шарлът Хорнетс в събота, докато „мрежите“ приемат Оклахома Сити Тъндър ден по-късно.

В друг мач от вечерта, Далас Маверикс спечели гостуването си на ЛА Лейкърс със 119:115 след две продължения.

Gulliver/GettyImages
22 снимки

Лука Дончич бе над всички за победителите с трипъл-дабъл – 35 точки, 14 борби и 13 асистенции. Крисчън Ууд се отчете с дабъл-дабъл – 24 пункта и 14 овладени топки, както и шест завършващи подавания и пет чадъра. 22 добави Тим Хардауей-младши, а 17 Спенсър Динуиди. За „езерняците“ ЛеБрон Джеймс се размина на косъм от трипъл-дабъл, приключвайки с 24 точки, 16 борби и 9 асистенции. Най-резултатен с 28 от пейката бе Ръсел Уестбрук, а още трима играчи на калифорнийци завършиха с двуцифрен точков актив, но в крайна сметка победата бе за тексасци.

Далас е четвърти на Запад с баланс 24-19, докато ЛА е 13-и в конференцията с 19-23. За „езерняците“ предстои домакинство на Филаделфия 76-ърс в неделя, докато Маверикс гостуват на Портланд Трейл Блейзърс ден по-рано.

Деймиън Лилард вкара 50 точки, но това се оказа недостатъчно за тима на Портланд Трейл Блейзърс, който допусна домакинска загуба със 113:119 от Кливланд Кавалиърс в мач от поредния кръг на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

Лилард реализира при 16 от 28 опита за стрелба, но не успя да помогна на тима си да избегне петото поредно поражение, което е и десето в последните 13 мача на тима. Причина за това се оказа и скромната помощ, която му оказаха съотборниците му, едва трима от които завършиха с двуцифрен точков актив. Джеръми Грант вкара 22 точки, Анфърни Саймънс прибави 15, а босненският центът Юсуф Нуркич остана с 12 точки и 12 борби.

В същото време нападението на Кливланд се оказа много по-балансирано и това помогна на гостите да осъществят обрат в края на мача, въпреки че в един момент от него губеха с 14 точки.

Gulliver/GettyImages
26 снимки

Донован Мичъл вкара 26 точки за победителите, 24 прибави Джарет Алън, като хвана и 10 борби, а плеймейкърът Дариъс Гарланд завърши с "дабъл-дабъл" от 20 точки и 10 асистенции. Завръщане в игра след повече от година лечение на контузия в коляното пък направи испанският гард Рики Рубио, който се отчете с девет точки от пейката за десет минути на терена.

Гейб Винсънт вкара рекордните си за сезона 28 точки при победата на Маями Хийт със 108:102 над гостуващия Милуоки Бъкс в друг мач от тази нощ. "Горещите" изоставаха с 15 точки в началото на второто полувреме, но използваха отсъствието на лидера на Милуоки Янис Адетокунбо, за да осъществят обрат след почивката.

Gulliver/GettyImages
20 снимки

Бам Адебайо добави 24 точки за победата на Маями, а Джими Бътлър се отличи със 17. За Милуоки Джру Холидей вкара 24 точки и направи 11 асистенции, Джевон Картър вкара 18 точки, а Джордан Нвора приключи с 16.