Лука Дончич продължава да пише история в НБА. Изглежда като много изтъркана фраза, но това не я прави по-малко вярна. Словенецът не спира да достига нови рекорди, той е в най-добрия момент от кариерата си и освен това Маверикс показват звездно ниво в тази част от сезона.

По-важното за самия Дончич е, че той вече достигна 65 изиграни мача, а след подписване на новото споразумение на Лигата с играчите, това означава, че той отговаряте на условията за индивидуални награди.

Досега словенецът има средно 34 точки (лидер в НБА), 9,1 борби и 9,8 асистенции, стреляйки 48% от игра и 38% от тройката, 78% при наказателни удари (най-доброто му) и 1,5 откраднати топки (още един личен рекорд). 

Както обаче отбеляза журналистът Боби Маркс от ESPN, има още нещо, с което Лука Дончич може да влезе в историята. А това е, че след достигане на 65 мача той отговаря на условията за супер максимално удължаване от 346 милиона долара за пет сезона. Това би осигурило на бившия баскетболист на Реал Мадрид средно 69,2 милиона долара годишно. А общата сума от този договор би била най-голямата в историята на НБА.

За да се случи това обаче, Дончич ще трябва да изчака до лятото на 2025 г., за да отговаря на условията за удължаване, тъй като правилото изисква играчът да е играл поне седем сезона в НБА, нещо, което за словенеца ще бъде изпълнено тогава.

"Телеграф"