Трагично загиналият легендарен баскетболист Коби Брайънт е имал метилфенидат в кръвта си в деня на катастрофата с хеликопетр, която отне животът на него и дъщеря му Джиана на 26 януари тази година.

От властите в Лос Анджелис публикуваха аутопсията на загиналите в катастрофата. Докладът показва, че Коби Брайънт е взимал метилфенидат, който се продава под името Риталин и се използва за лечение на разстройство на хиперактивност с дефицит на внимание и нарколепсия. Често е използвано от хора работещи по високите етажи, което изисква голяма концентрация, постоянен прилив на нови идеи и добро настроение.

Данните също така разкриват, че пилотът на хеликоптера Ара Зобаян не е употребил алкохол или наркотици.

Докладът посочва, че всички пътници са претърпели незабавни и фатални наранявания, когато хеликоптерът се е разбил в хълма край Лос Анджелис. Това показва колко тежка е бил катастрофата .

Както е известно, семействата на загналите пасажери на хеликоптера подадоха съдебен иск срещу хеликоптерните компании lsland Express Helicopters и Island Express Holding. В него те твърдят, че и двете компании, едната от които е притежавала злополучния хеликоптер, а втората го е експлоатирала, са проявили небрежност.