Баскетболистът Голдън Стейт Уориърс Кевин Дюрант отказа опция за удължаване на договора си на стойност 31.5 млн. долара и ще стане неограничен свободен агент в НБА, съобщава ESPN.

Дюрант, обявен за „Най-полезен играч“ на финалите през 2017 и 2018 година и „Най-полезен играч“ в лигата през 2014 година, разкъса десния си ахилес във втората четвърт на мач номер 5 от финалите в НБА по-рано този месец, а впоследствие претърпя и операция.

30-годишният баскетболист ще пропусне голяма част от сезон 2019/20, за да се възстанови пълноценно от тежката контузия и да възвърне най-добрата си форма.

Кевин Дюрант имаше средно по 26.0 точки, 6.4 борби, 5.9 асистенции и 1.1 чадъра на мач за „воините“ през изминалия сезон, като подобри представянето си в плейофите с 32.3 точки и 7.7 борби, преди да получи травма на прасеца, която го остави извън игра за девет мача преди краткото му завръщане срещу Торонто във финала.

Въпреки контузията се очаква Дюрант да получи няколко оферти, когато трансферният пазар в НБА отвори официално тази неделя. Докато сделки могат да бъдат завършени по-рано, според правилата на НБА нови контракти не могат да бъдат подписани до 6 юли.

Кайри Ървинг (Бостън Селтикс), Кауай Ленард (Торонто Раптърс) и Клей Томпсън (Голдън Стейт Уориърс) се очаква да са сред тримата най-горещи свободни агенти, когато започнат преговорите в края на седмицата, въпреки че Томпсън, подобно на Дюрант, получи тежка контузия на лявото коляно в мач номер 6 от финалите и също ще пропусне значителна част от предстоящия сезон.

Ню Йорк Никс, един от отборите, които разполагат с достатъчно пари за нови покупки, се очаква да се пробват за Дюрант, чийто агент е в Ню Йорк, за да изслуша оферти за клиента му. /БГНЕС