Действащият шампион Голдън Стейт успя да измъкне победата в 5-ия мач от финалната серия в Националната баскетболна асоциация, но плати сериозна цена.

Уориърс се наложиха с една точка над Торонто в Scotiabank Arena – 106:105 (34:28, 28:28, 22:22, 27:22) в изключително драматичен двубой.

Торонто води във финалната серия с 3:2 успеха и можеше да триумфира още тази нощ в исторически мач, но Голдън Стейт запази интригата.

Феновете на голямата игра видяха завръщането на Кевин Дюрант, който записа първи мач във финалната серия, но той може да се окаже и последен за него, след като получи контузия. Супрзвездата на Голдън Стейт се появи в официален мач след близо месец отсъствие, за да реализира 11 точки в първата четвърт. В началото на втората част обаче Кевин Дюрант получи рецидив на травмата, което вероятно няма да му позволи да играе в следващия двубой.

Гостите спечелиха първата четвърт с 6 точки разлика, а втората и третата завършиха наравно. В заключителната част действащите шампиони изоставаха с минус шест точки три минути преди края, но съумяха да стигнат до победата. Най-резултатен играч в срещата стана Стеф Къри, автор на 31 точки, 8 борби и 7 асистенции.

Неговият съотборник Клей Томпсън добави 26 пункта. За домакините най-добър бе Кауай Ленърд с 26 точки и 12 борби.

Следващият двубой №6 ще се играе в Оукланд.