Бостън победи Лос Анджелис Лейкърс със 103:94 в мач номер две от финалния плейоф в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА). В основата на успеха за гостите беше фантастичната успеваемост при стрелбата на Рей Алън, който изведе отбора си до първи успех в серията и изравни победите на 1:1, а в нощта на вторник срещу сряда българско време финалът се прехвърля за два поредни мача в Бостън.

Алън наниза 32 точки и записа името си в книгата на рекордите за финална серия в НБА, след като точната стрелба доведе до безпрецедентните осем тройки. Другата голяма звезда Рондо имаше не по-малка заслуга за изравняването на серията между двата колоса в американския баскетбол, след като завърши мача с трипъл-дабъл при 19 точки, 12 спечелени борби и 10 асистенции.

За Лейкърс единствен Коби Брайънт се опита да промени развоя на мача, но завърши с неочаквано нисък коефициент на успешна стрелба при едва 21 точки.

Бостън започна отлично пред 19-те хиляди в залата на западния бряг. Селтикс водеха в резултата през цялото време, а в края на първата четвъртина светлинното табло отчете седем точки преднина за рекордьорите по титли. Нов разгром във втората част и серия на Алън при 13:6 в началото изведе Бостън до 14 точки аванс, но все пак Брайънт върна надеждите на шампионите с тройка при сирената и резултат 48:54.

Лейкърс започна вихърно третата четвъртина и поведе с точка в резултата с точна стрелба от зоната за три точки на Рон Артест. До самия край на мача разликата оставаше една или две точки в полза на Лейкърс, но тя стигна до три само 5:21 минути преди последната сирена с кош на Брайънт.

Публиката започна да скандира "МVP, MVP, MVP", но това само смути домакините. Бостън направи отлична серия, а Рондо пое инициативата и сам разби защитата на шампионите за крайното 103:94.