Женският национален отбор по баскетбол на България започна летния си лагер. Тимът се събра тази сутрин в „Арена Ботевград“, след което се отправи към намиращия се в съседство стадион „Христо Ботев“, където проведе и първата си тренировка.

В заниманието се включиха 13 от баскетболистките, повикани от селекционера Таня Гатева - Карина Константинова, Гергана Иванова, Преслава Колева, Борислава Христова, Янина Тодорова, Христина Тютюнджиева, Ивана Николова, Радостина Христова, Габриела Николова, Александра Петрова, Микаела Дамянова, Ивана Бонева и Златка Маданкова. В понеделник към отбора ще се присъедини и Юлияна Вълчева.

„Много сме щастливи, че за първи път от толкова години българският национален отбор се събира на лагер през лятото. Може да са малко дни, но ние сме благодарни и на това“, заяви Гатева на първата тренировка и добави:

„Идеята тук е да сплотим колектива и чисто тактически да наредим отбора, да изиграем няколко контролни срещи и да можем там да изложим нашата тактика, да видим кое работи и кое не, за да бъдем готови за месец ноември.“

„Съставът ще е коренно променен от мачовете, които изиграхме миналия прозорец. Надявам се всичко да е наред и да сме здрави. Момичетата имат много голямо желание. Всички сме напълно наясно къде се намираме в момента и колко трудно ще бъде, но трябва да бъде поставено някакво начало. Най-големите изисквания ще бъдат първо върху физическата подготовка. Казвам го за пореден път, защото това е много важно нещо. Също така искаме да имаме тактическа дисциплина. Всички ще се съобразим с отборната игра, не с индивидуалната“, каза още националният селекционер.

В щаба на Таня Гатева има и нов треньор – бившата баскетболистка Матея Тавич, която е позната у нас от престоя си в Монтана 2003 и Берое Стара Загора.

„Много съм щастлива, че отново съм тук. Играх две години в България, беше много хубаво и се чувствам като у дома си. Когато получих предложението от Таня да дойда тук като асистент, не мислих много. Имаме добра връзка с нея, добре работихме в Берое и мисля, че националният отбор има много потенциал да направи тази стъпка напред, за да може да се класираме на Европейско. Ще трябва обаче много да работим. Сега ще видим как ще премине и лагерът, но мисля, че отборът има бъдеще“, коментира Тавич, цитирана от официалния сайт на Българската федерация по баскетбол.

Капитанът на националния тим на България Борислава Христова също отчете позитивите от този лагер: „Сега можем да кажем, че началото е поставено. Момичетата идват доста мотивирани и готови за работа. Събирането през лятото за едни 10-20 дни е много важно за сработването на един отбор, особено когато той е млад и с половината момичета играем може би за първи път. Щастлива съм, че федерацията ни и треньорката ни успяха да съумеят да намерят това време плюс контролите, за да може да потренираме и да направим физическа подготовка. Изключително важно за бъдещето ни заедно е да се сработим и да се развием.“

Тимът ще тренира в Ботевград до 5 август, след което заминава за столицата на Гърция Атина, където ще изиграе три контролни срещи с колежански отбори от САЩ.

Следващите официални мачове на женския национален отбор на България са през ноември от квалификациите за Евробаскет 2025, когато националките ще гостуват на Унгария и Финландия.