8 от 15-те баскетболистки, повикани от националния селекционер Николай Боруков, започнаха подготовка в Русе. Лагерът на националките ни навръх коледните и новогодишни празници се налага заради започващия още в началото на януари допълнителен квалификационен турнир (група А), на които нашите момичета ще се борят с Украйна и Германия за една от последните две квоти за Евробаскет 2009. Домакинските си мачове с тези съперници, съответно на 4 и 19 януари, българският тим ще изиграе именно в русенската зала "Дунав", съобщава bulgarianbasket.com.

Първата тренировка бе проведена от старши треньора Боруков, неговия помощник Стефан Стефанов и новия технически директор на националния отбор - сръбският специалист Миодраг Вескович. Началото на подготовката на тима уважи и президентът на БФБ Михаил Михов. В заниманието участваха гардовете Ивелина Вранчева, Силвия Пеева, Анета Митева и Екатерина Димитрова, крилата Даниела Петева и Милена Томова и центровете Вера Перостийска и Гергана Брънзова-Ерденай.

Очаква се към националния отбор да се присъедини американското попълнение - гардът на литовския ТЕО Вилнюс Ноел Куин. От останалите повикани от Боруков, двете, които играят в Италия - Димана Макариева и Гергана Славчева - се очаква да пристигнат в Русе в близките няколко дена, като Славчева има да изиграе още един мач на Апенините със своя отбор Пул Коменсе. Наталия Топалова и Зорница Костова не са в Русе, въпреки че са състезателки на местния тим, и засега все още не са се явили на лагера на националния отбор.

Останалите две от разширения състав - Евелина Гунева и Жаклин Златанова - няма да могат да участват в мачовете заради неприятни травми, като на Златанова дори й предстои операция. Заради контузия в коляното пък изобщо не попадна в списъка на националния тим Радостина Димитрова. По-преценка на селекционера Боруков и неговия щаб, от тима, който игра през лятото в същинските квалификации, този път не бяха повикани играещите в Италия Диана Найденова, Таня Чиров и Роксана Йорданова и подвизаващата се в съседна Румъния Радостина Славова.

Домакинският мач на нашите с Украйна по програма е от 18.00 ч. на 4 януари, а русенските баскетболни фенове се готвят за мощна подкрепа. В баскетболната секция на форума на местния футболен тим има дори идеи за хореография с цветовете на националния трибагреник.