Женският национален отбор по баскетбол ще започне подготовката си за европейските квалификации на 7 юни. Това обяви селекционерът на тима Хосе Мария Бусета. Испанският спец бе на кратка визита в България тази седмица, като използва престоя си, за да изгледа на живо третия полуфинал между Монтана 2003 и Лукойл Нефтохимик (66:83) в понеделник.

Бусета обсъди с ръководството на федерацията и плановете за програмата на тима преди квалификациите. Отборът се събира на лагер в Правец, където ще играе и контрола с Великобритания. Уговорени са и мачове с Литва и Украйна като гост, както и с Холандия в Русе. Крайдунавският град бе избран за домакин на квалифкациите. България е в група със съставите на Турция, Унгария, Черна гора и Финландия. Първият двубой е като гост на Турция на 2 август, а първото домакинство - на Унгария на 5 август.

Бусета ще обяви разширения състав на тима след края на женската Национална баскетболна лига. "Много от първенствата в Европа вече завършиха. Ще изчакам и българското да завърши, за да изясня групата. Ще повикам 15-16 момичета. Поддържам контакт с повечето", призна Бусета, който от няколко месеца е помощник на Еторе Месина в испанския гранд Реал Мадрид.