Мъжкият национален отбор на България загуби и последния си шанс да се класира за допълнителния турнир в Менорка. Тази вечер в Унгария нашите паднаха със 67-74 и завършиха участието си в тези квалификации.

Двубоят премина под диктовката на домакините. След като в края на първата четвърт играчите на Тити Папазов водеха с 3 точки (16-13), домакините взеха инициативата, заиграха много добре в зашита и позволиха на българите да вкарат само 12 точки през втората десятка. На полувремето домакините имаха 7 точки преднина (35-28), съобщава bulgarianbasket.com.

В началото на последната част след две поредни тройки на отличният в този мач Ищван Немет и Тамаш Каман българите губеха с минус 9 в 31-та минута (46-55). В следващите три минути тройка и кош на капитана Тодор Стойков, два успешни наказателни удара на Калоян Иванов и кош на Стефан Георгиев доведе резултата до равенство в резултата 55-55. До края на мача оставаха малко повече от 6 минути. Българите дори имаха шанс да поведат, но Торо направи крачки и в ответната атака фаулира Шимон, който също вкара и кош. В рамките на три минути и половина България вкара само 2 точки срещу 14 на съперника. Така резултата в 37-та минута стана 12 точки за унгарците (57-69). В самия край България успя да намали до 7 точки и имаше шанс дори да вкара в последната атака, но Тенчо Банев вместо да забие сам под коша, не успя да оползотвори добрия пас на Блекни.


Гардът на домакините Ищван Немет бе над всички в мача, като вкара 5 тройки и завърши с 27 точки. Той добави в актива си 4 борби, 2 отнети топки и дори 1 блок. Другите два гарда на домакините също имаха основен принос за успеха, Тамаш Каман вкара 13 точки, а Балаш Шимон се отчете с 12.
За България само трима играчи минаха двуцифрената точкова граница, Деян Иванов вкара 15, брат му Калоян 10, а Стойков завърши с 12 точки.


Българският отбор отново демонстрира слаба стрелба от наказателната линия, само 13 успешни от 21 опита, а от зоната за 3 точки бяха още по-зле, 4 вкарани от 17 опита.


Отново слабата страна в националния ни тим бяха центровете, които се представиха значително под възможностите си. Нито Тенчо Банев, нито започналият в стартовата петица Стефан Георгиев бяха убедителни в борбата под коша. И докато Торо имаше леки проблясъци в началото на двубоя, Банев бе пълно разочарование.


Победителят в групата ще се реши в последния двубой в Цазин тази събота, когато Унгария гостува на Босна и Херцеговина. Почти сигурен победител е съставът на Босна. За да загуби България второто си място в групата, Унгария трябва да победи с голяма разлика в последния си мач.