Трима американски баскетболисти ще се присъединят към тренировките на националния ни тим довечера. Това са гардовете Кейдриън Кларк и Ибрахим Джабер, както и 202-сантиметровият Кейзъл Уесън. От тримата само Кларк има български паспорт, тъй като миналото лято се сдоби с документи заедно с Родерик Блекни, който игра за представителния ни състав в допълнителните евроквалификации. Очаква се Джабер и Уесън също скоро да получат българско гражданство.

Американците трябва да се появят в зала „Универсиада” за следобедното занимание, което започва в 18 часа. Баскетболистите пристигнаха вчера у нас и получиха няколко часа за почивка в София преди да демонстрират възможностите си пред националния ни селекционер Пини Гершон.

24-годишният Кейдриън Кларк подписа с Арис това лято. Висок е 173 сантиметра, а миналия сезон изкара в Италия. 188-сантиметровият Ибрахим Джабер е на същата възраст и идва от Лотоматика Рома. Кейзъл Уесън пък е състезател на АЕК Атина. Баскетболистът е висок 202 сантиметра, роден е на 24 юни 1977-ма година и играе на поста тежко крило. Освен в гръцкото първенство се е подвизавал в отбори във Франция и Италия. Уесън оглави индивидуалната класация за най-много овладени борби в редовния сезон на гръцкия шампионат и завърши 10-ти при реализаторите.

В следващите дни се очакват новини и за другите двама натурализирани играчи, които са вариант за мъжкия ни отбор по баскетбол за предстоящите евроквалификации Родерик Блекни и Прийст Лодърдейл.

България може да картотекира двама натурализирани баскетболисти в битката за класиране на Евро 2009, но само един от тях може да бъде използван в дадена среща.