След два поредни успеха в евроквалификациите баскетболистите от представителния ни състав и треньорския щаб логично пристигнаха в отлично настроение в София. Тимът ни се прибра от Финландия с полет през Будапеща, а старши треньорът Пини Гершон и кондиционният специалист Аврам Ковалски използваха кратката пауза, за да отскочат до Израел и да се видят със семействата си. Националите са в почивка до утре вечер, а сред това подновяват подготовка за явяващия се решителен сблъсък в събота срещу Италия. България пропуска кръга в сряда, но на 30-ти август в зала „Универсиада” посреща именно един от фаворитите, който обаче няма победа до тук в евроквалификациите.

„Абсолютно заслужено сме на първо място с две победи. Но само в мечтите си сме си мислели, че от четирите мача, които се изиграха в нашата група и четирите ще са в наша полза – двата, които ние победихме и двата, които Италия загуби. Смятам, че са ни основен конкурент за класиране от първия етап на квалификациите. Имам изключително добра изходна позиция, но с приземяването от Будапеща трябва да се приземим и ние, защото еуфорията е необходима за баскетболната общественост и за хората, които трябва да напълнят зала „Универсиада”.Ние трябва да сме доволни от това, което се случва, но и да работим здраво тази седмица. В събота можем до голяма степен да направим решителна крачка към Полша. Ние не печелим случайно, а побеждаваме два съперника, които са от нашето ниво с 18 и с 22 точки. Мога да ви кажа, че Финландия е много силен тим и това ще си проличи най-добре сигурно в София. Ще видите, че успехът ни вчера е изключително значим”, сподели техническият директор на националния ни отбор Тити Папазов и добави:

„Доволни сме от успеха на Унгария срещу Италия, защото сега всичко зависи от нас. В такива състезание е много важно ти да контролираш нещата. Италия е много силен отбор и ще дойде в България безкрайно мобилизирана, защото мачът в събота ще е „да бъда или да не бъда”. Ние трябва да сме много концентрирани, защото Италия е европейска сила и ще направи всичко възможно да промени развоя на събитията в групата. Ние обаче разчитаме на уникална подкрепа от публиката. Повече от всякога имаме нужда от подкрепата на феновете. Отборът ни е съставен от играчи, които много искат да се класират, но Италия е голямо име и без публиката ние няма да успеем. А съм убеден, че ако феновете застанат зад нас, ние няма да ги предадем.”