Остра критика към организаторите на Световното първенство по баскетбол отправи сръбският селекционер Душан Ивкович след мача за бронзовите медали на шампионата. Сърбия загуби от Литва с 88:99 точки и остана на четвърто място в света, но Ивкович отдели повече време за съдийството на полуфиналния мач с Турция, който тимът му загуби с точка разлика в изключителна драма.

„Поздравявам Литва. Без съмнение те заслужиха победата. Може би днес беше един от най-добрите им дни, а за нас беше най-лошият. Те играта по-добре, а ние не показахме нашия си баскетбол. Не успях да подготвя отбора психически. Играчите ми не спаха изминалата нощ. Опитахме да покажем характер, да се борим”, коментира Душан Ивкович на пресконференцията след малкия финал, но най-интересните му думи тепърва престояха.

„Имам много опит и сега ще говоря за Световното като цяло. Благодаря на играчите си за старанието и за усилията. Мисля, че демонстрирахме един модерен баскетбол на това първенство. Но нормално ли е да нямаме възможност за тренировка преди мача за бронзовите медали? Стояхме в залата до 2 часа през нощта, заради трафика и сигурността, а после ни дадоха първата тренировка за деня в 10 часа сутринта. Как да сме първи в графика за тренировки? А имахме нужда от тренировка. Аз имах нужда от тренировка, за да подготвя психически играчите”, обясни Ивкович проблемите на националния тим на Сърбия в часовете след полуфинала с Турция.

„Въпросът е за съдийството като цяло. С този начин на рефериране, това е най-лошото Световно”, изригна изнервеният Душан Ивкович и продължи: „Толкова много странни мачове и толкова много коментари. А сега след този мач никой даже не ми каза: Тренер, извинявай! Знам какво говоря и стоя зад думите си. Беше странен мач. Без съдийски контрол. Какъв беше критерия?”

Легендарният специалист очевидно насъбрал много след двете поредни поражения за Сърбия коментира как някои неща не могат да се случат на мачовете в Евролигата например и каза още: „Ако си мислят, че е ОК, това е голям проблем за баскетбола. Все още няма коментар от ФИБА, няма наказание. А етиката? А моралът? Ако не дадат информация... Казвам, ако не дадат... Реферите бяха прави за наказанията, когато моите играчи грешаха, но организаторите трябваше да реагират за събитията от снощи като цяло.”

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.