Литва записа историческо представяне на Световното първенство по баскетбол, след като в мача за третото място победи Сърбия с 99:88 точки и така за първи път стъпи на почетната стълбичка. До момента литовците се изявяваха силно на европейски първенства, но не бяха стигали толкова далеч в световен мащаб.

Сърбите стартираха силно двубоя, и водеха в първата четвърт, в един момент с девет точки. След серия от 7:0 до края на частта обаче и фантастично включване от пейката на Янкунас, Литва водеше след 10 минути с 23:22. На почивката „зелените”, подкрепяни както винаги от сериозна агитка, вече бяха дръпнали с 10 точки – 48:38. Страхотен финал на полувремето направи Линас Клейза. Звездата на Литва, тотално обезличена в полуфинала със САЩ, имаше 17 точки в актива си за 16 минути игра, а Симас Ясайтис, отново стиснал зъби с контузия, наниза две важни тройки, и имаше осем точки и седем борби на паузата.

Литва бе по-съсредоточеният тим на терена и след подновяването на играта, като разликата бързо скочи, и стана 22 точки след около 27 минути игра. Клейза и Ясайтис продължиха да тормозят сърбите, и първият имаше вече 27 точки след три части. Играта на „плавите” вършеше по-трудно, и въпреки ротациите на Душан Ивкович, никой от състезателите му не намери верен ритъм в срещата.

След 30 минути Сърбия бе назад с 18 – 54:72, но не се отказа да търси повече до края. Фантастична последна четвърт обаче направи младият гард на Литва Мантас Калниетис, който реализира осем точки за по-малко от пет минути, докато Клейза мина гросмайсторската граница от 30 точки още преди да мине половината част.

Финалният щурм на Сърбия намали изоставането до 12, но и Мартинас Поциус имаше какво да даде на Литва, като направи страхотна забивка и после отбеляза нови важни две точки, за да поддържа преднината над 10. Въпреки че от състава на сърбите само Коста Перович остана без точков актив, това не помогна на тима, и само Новица Величкович бе на обичайното си ниво.

Така първите медали на Мондиал 2010 намериха своя притежател, и това е отборът на Литва.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.