Отборът на Сърбия, който вече се класира за Евробаскет 2009 в Полша пристига в София за последната среща от квалификациите срещу България. Сърбите вече няма за какво да играят, тъй като убедително са първи в групата и ще я спечелят, независимо от изхода в събота вечер. Те обаче няма да дойдат като туристи в българската столица и имат желание да завършат с победа този квалификационен цикъл.

„Трудно ми е да повярвам, че сме близо до края на квалификациите”, казва Ненад Кръстич, цитиран от bulgarianbasket.com. „Има страхотна атмосфера в отбора, и това е не само на думи. След един дълъг период от време се случи нещо позитивно за нашия баскетбол. Пред нас е един сезон, в който повечето от нас ще играят за нови клубове. Надявам се, че след него всички ние ще бъдем още по-добри играчи. Ще играем честно в последната среща с България и няма да правим никакви сметки, точно като истински професионалисти. Без съмнение този наш отбор го чака голямо бъдеще. Да играя за националния отбор означава много за мен.”

„Класирането ни за европейското първенство не е подвиг, въпреки че много се съмняваха в успеха, когато обявих състава”, казва селекционерът Душан Ивкович. „Изпълнихме си краткосрочния план, а следващия е на самото европейско първенство да си осигурим участие на световното в Турция през 2010, че и повече. Мачът срещу България ще бъде тест за духа на моите играчи, срещата е без значение за нас.”

„Ще покажем характер в София”, споделя плеймейкъра Милош Теодосич, един от най-добрите в състава на последната среща с Финландия в Белград.

„Ще играем честно. Не искаме да правим никакви калкулации и искаме да покажем най-доброто от себе си, преди да се разделим”, добавя Зоран Ерцег.

Направихме голямо нещо и се класирахме безупречно за Евробаскет. Показахме, че поражението във Финландия бе само един лош мач за нас, а сега е необходимо да завършим тези квалификации с триумф в България”, категоричен бе Новица Величкович, който и през следващия сезон ще играе за Партизан.