Два от съперниците на българския национален тим по баскетбол на Европейското тази година ще се срещнат на подготвителен турнир в Лондон. Полша и Турция ще участват заедно с Израел и Великобритания на надпреварата, която е планирана в периода 14-ти – 16-ти август в „О2 Арена” в английската столица.

Домакинът на предстоящото първенство на Стария континент Полша ще замени Словения, чийто отбор се отказа от участие в Лондон. Именно словенците трябваше да са съперници на Великобритания, Израел и Турция в приятелския турнир, но са преценили, че искат контрола с различен опонент. Треньорът Юре Здовц е пожелал друг противник, а не Великобритания, защото двата състава вече имали планирана контрола преди Евро 2009. „Полша е добра опция за турнира и вярвам, че баскетболистите ще бъдат ентусиазирани да играят срещу тях”, пък коментира наставникът на Великобритания Крис Финч.

Полша, Труция и Литва са съперниците на националния ни баскетболен тим, воден от селекционера Пини Гершон на еврошампионата през септември.