Шампионът САЩ започна с победа участието си световното първенство по баскетбол за мъже в Китай. В първия си мач от груповата фаза американците се наложиха над Чехия с 88:67.

Както и в контролите преди първенството, така и сега играчите на Грег Попович не впечатлиха особено с представянето си и най-вече по-голямата им индивидуална класа и позволи да стигнат до успеха.

Най-резултатен за тима на САЩ бе Донован Мичъл с 16 точки. Още 14 прибави Харисън Барнс, а с 13 завърши Кемба Уокър. За чехите Томаш Саторански завърши със 17 точки, а по 13 прибавиха Войтех Хрубан и Яромир Бохачик.

В другия мач от група "Е" Турция победи Япония с 86:67.

В група "F" Гърция спечели с 85:60 срещу Черна гора. Лидерът на "елините" Янис Антетокунбо не изигра най-силния мач в кариерата си и завърши с едва 10 точки, но отличната игра в защита на целия отбор спомогна за успеха, който бе подсигурен още до полувремето, дошло при резултат 42:16.

Най-резултатен за Гърция в срещата бе Йоргос Принтезис с 16 точки, а за Черна гора 12 вкара Никола Вучевич.

В другия мач от групата Бразилия надигра Нова Зеландия със 102:94.

В очертаващата се като най-интересна група "Н" Австралия победи Канада със 108:92 в най-качествения мач за деня.

24 точки за "озитата" наниза Матю Делаведова, а за Канада с 18 завърши Кем Бърч.

В съшата група Литва не срещна затруднения срещу аутсайдера Сенегал и победи със 101:47.

Франция спечели трудно голямото европейско дерби с Германия със 78:74 в група "G" след 26 точки на Еван Фурние, а в последния мач за деня Доминиканската република удържа финалния щурм на Йордания, за да спечели с 80:76./БТА