Жестоки наказания може да отнесат Зорница Костова и Наталия Топалова, две от баскетболистките които не се явиха на лагер-сбора на националния тим на България преди решителните квалификации за класиране на Евробаскет 2009 в Латвия, съобщава bulgarianbasket.com.

Състезателките са получили повиквателни, но по всяка вероятност така и няма да се появят. Към подготовката на тима вече се присъедини Ноел Куин – американката с български паспорт, която се състезава за ТЕО Вилнюс. Остават само да пристигнат от Италия Димана Макариева и Гергана Славчева.

Това не са първите случаи, когато български баскетболистки бойкотират по различни причини националния отбор. Преди време Петко Маринов и Тити Папазов трябваше да се борят с ограничени състави поради отказ на редица състезателки да играят за България. Стигна се дотам предишния президент на БФБ Атанас Тонев, заедно с предното ръководство да въведе строги наказания за отказ от участие с националния екип.

Сега историята се повтаря с отказа на Костова и Топалова да играят в мачовете с Украйна и Германия в началото на следващия месец.

България се намира в група А от допълнителния квалификационен турнир с тези два отбора, а те ще се борят за една от последните две квоти за Евробаскет 2009. Първият от мачовете е с Украйна на 4-и януари в Русе.