„Надявам се, че ще бъде съставен добър отбор, който да върне старата слава на нашия баскетбол. Аз, както вече заявих, никога не съм казвал „Не” на националния. Когато дойде моментът, ще разговаряме за това”, коментира един от най-известните сръбски баскетболисти Предраг Стоякович.

Педжа не е играл за държавния тим на страната си от Европейското в Швеция през 2003-та година. Последният голям успех на Сърбия бе през 2002-ра, когато Западната ни съседка спечели Световното първенство в Индианаполис. Година преди това Стоякович имаше възможност да работи с треньора Душан Ивкович, който и сега е начело на селекцията.

„Да, разговаряхме”, потвърди сръбският играч за среща с наставника. „Видяхме се, когато Дуда пътува до Щатите. Има още много да се работи, но вярвам, че той е на прав път и е точният човек”, добавя Стоякович.

На въпрос дали кариерата му в националния е приключена, Педжа не дава конкретен отговор: „Не сме говорили за включването ми в състава, защото Ивкович не дойде, за да търси потвърждение на това дали ще играя. Ще видим какво ще се случи.”

Общо петима са сръбските баскетболисти в НБА, а страната може да се похвали и с един треньор в Лигата. Предраг Стоякович в Ню Орлиънс, Дарко Миличич в Мемфис, Марко Ярич в Мемфис, Владимир Радманович в ЛА Лейкърс и Александър Павлович в Кливлънд са петимата, които ще представят Сърбия Отвъд океана. Това лято в Европа се върнаха Ненад Кръстич в руския Триумф от Ню Джърси и Коста Перович в Памеса Валенсия от Бейкърсфилд. В НБА пък е треньорът Игор Кокошков, който премина във Финикс Сънс.