От неделя националният отбор по баскетбол за жени се подготвя за предстоящите два мача от квалификациите за европейско първенство. На 10 февруари българките посрещат Холандия в битка за третото място в групата.

Мачът е в зала "Универсиада" от 18:30 часа. На 13 февруари нашите гостуват в Гуадалахара на европейския шампион Испания. Двубоят е с начален час 21:00 българско време.

Единадесет момичета започнаха подготовка под ръководството на старши треньора Стефан Михайлов в неделя, а по-късно се присъединиха играещите в чужбина Диана Войнова и Ива Костова.

"Това е оптималният състав. За съжаление не можем да разчитаме на Жаклин Златанова. Тя получи много тежка контузия по време на мачовете в предния прозорец и ѝ предстои операция. Смятам, че тук са най-добрите, които могат да бъдат повикани.

"От 13 състезателки 11 играят в българското първенство. Идват и две момичета, които играят в чужбина - Ива Костова и Диана Войнова. Реално в България има два отбора и половина и смятам, че най-добрите от тези отбори са събрани тук. Ще ни липсва Жаклин", заяви Михайлов.

"Имах възможност да гледам няколко мача на Ива Костова и останах приятно изненадан. Играе в отбор, който не е на първото ниво във Франция, но приличен отбор. Играе доста добре. Нормално е да бъде включена в националния отбор."

"Имахме възможност да натурализираме две чужденки на позиция център и плеймейкър. За съжаление не успяхме да се справим в срок с документацията. Надявам се за следващия прозорец да се справим", добави Михайлов.

"Испания е безспорно най-добрият отбор в Европа. В предния мач се видя огромната разлика в класите между нас и между тях. Украйна също е много добър отбор. Реално, отборът, с който се борим и можем да победим и изпреварим в класирането, е Холандия. Смятам, че са отбор от нашето ниво."

"Ясно е, че Испания ще бъде в тази група с шест победи. Ясно е, че Украйна ще се мъчи да се промъкне на Европейското първенство като втори отбор. И между нас и Холандия ще се определи кой ще се класира на трето място."

"Това има значение за разпределението по урни при следващи жребии. Едно е да си в урната на аутсайдерите, друго е да си малко по-високо. Имахме възможност да гледаме два мача на Холандия, но и те са гледали нашите."

"Така се падна жребият. Няма кой знае какво да се изненадаме. И ние разчитаме на същите баскетболистки. Предполагам, че и те. И двата тима имат по четири-пет дни за подготовка. Ще разчитаме да играем добре срещу тях."

"Ще се борим. Надявам се на себераздаване. Няма да има нещо по-ново като изискване от мачовете срещу Украйна и Испания. Въпросът е, че разликата в класата на баскетболистките в предните мачове беше много голяма."

"Ще се играе агресивен и бърз баскетбол и се надявам да надделеем. Надявам се да покажем борбеност и желание", изрази очакванията си Михайлов и добави, че остава с реалистични очаквания за мача с Испания.

"Испанките имат доста контузени баскетболистки, но това за тях не е проблем. Те имат поне три селекции, готови да спечелят тази група с шест победи. Доста добре е развита системата на баскетбола в Испания."

"Имат проблеми в състава, но това няма да даде отражение на представянето им. Отиваме да играем, да трупаме опит. Не всеки ден се играе срещу най-добрия отбор. Не се знае дали ще имат да възможност друг път да играят срещу европейския шампион", завърши Михайлов. /БТА