Бившият селекционер на България Пини Гершон ще стане технически директор на националния отбор по баскетбол на Румъния, тръбят сензационно медиите в северната ни съседка. Според тях вече всичко е договорено между двете страни, и договорът ще бъде подписан на 7 март, като президентът на румънската баскет федерация Кармен Токала лично ще пътува до Израел за целта.

Основен треньор на Румъния ще бъде Дан Шамир, който ще работи под вещите наставления на Гершон. Израелският специалист искаше да използва същата схема, за да продължи дейността си и в България, но разочарован от родната федерация, той сам се оттегли от всякакви по-нататъшни отношения с централата.

В Румъния логично са във възторг от успеха си, като определят Гершон като „Фабио Капело на баскетбола”. От другата страна на Дунава смятат, че именно треньорът, класирал България на Евробаскет 2009, може да издигне на ново ниво баскетбола им.

В момента Гершон води Макаби Тел Авив, а Дан Шамир е наставник на Бней Хашарон. Двамата са работили заедно в Макаби.

„Това са две големи имена в европейския баскетбол, и се надявам, че заедно ще успеем да възродим националния отбор на Румъния. Очакваме ги да пристигнат тук на 1 юли, но преди това ще имаме и други срещи,” обясни президентът Токала пред „Романиа либера”.

Румъния е в Дивизия Б на европейския баскетбол, и ще се бори за влизане в елита, като жребият миналия уикенд отреди тимът да е в група с Швеция, Беларус, Албания и Азербайджан.

След като Пини Гершон обяви, че повече не желае да работи с БФ Баскетбол, се оказа, че нашенската централа все пак не се е отказала от услугите му. В конкуренция със сериозните пари, които се хвърлят напоследък в румънския баскетбол обаче, надали родните шефове ще могат да се състезават с финансовото предложение на съседите. Гершон работи почти благотворително за България, но след като търпението му се изчерпа, може да се насочи към по-изгодни за него оферти.