Новият старши треньор на женския ни баскетболен отбор Хосе Мария Бусета заяви, че се захваща с тази работа най-вече, защото България е предизвикателство за него. Испанецът ще подпише днес официално договор като селекционер на баскетболистките ни в Бургас преди началото на Финалната четворка на Купата на страната при дамите, а снощи бе гост на Мача на звездите във Варна.

„Беше доста интересно. Имаше хубава атмосфера. Чудесен ден да се порадваш на баскетбола”, каза Бусета пред Гонг за шоуто в Двореца на културата и спорта.

- За първи път ли сте в България?

- А не, не. Възрастен съм и съм бил преди години в България. Идвал съм доста пъти тук. За първи път може би през 1977-ма, когато ходих в Хасково, а всъщност и във Варна съм бил преди през 1989-та година на Европейското първенство за жени. Определено не съм тук за първи път, но в последните 10 години не съм идвал. Може би за последно съм бил в България през 1999-та.

- Откакто знаем, че вие ще поемете женския ни тим, се питаме защо се захващате с тази задача?

- Това е голямо предизвикателство за мен. Мисля, че хората от вашата федерация са много ентусиазирани и мотивирани да развиват женския баскетбол. Работя в женския баскетбол цял живот. Вярвам, че е голямо предизвикателство да направя нещо интересно, така че причината да съм тук е именно предизвикателството.