Инфарктна тройка със сирената на Сергей Моня остави Русия непобедена на Европейското първенство по баскетбол в Литва. Руснаците победиха Македония с 63:61 точки, като останаха първи в своята група, а македонците завършват втори и се натресоха на домакините на четвъртфиналите.

Македония се бори здраво срещу европървенеца от 2007-ма година, като бе без един от основните си играчи Тодор Гечевски. Баскетболистите на треньора Марин Докузовски имаха точка преднина след първата четвърт при 20:19, а руснаците наваксаха леко за 37:34 на почивката в тяхна полза. Андрей Кириленко имаше лош ден и завърши само с 2 точки, а преди последните 10 минути резултатът бе само 2 точки в повече за Русия – 51:49. Воденият от селекционера Дейвид Блат стартира по-убедително четвъртата част, за сметка на само един кош за македонците за 5 минути. Последваха обаче силни моменти за Македония, които поведоха 41 секунди преди края с два наказателни удара на натурализирания американец Бо МакКейлъб. Финалът обаче бе решен от точния изстрел на Моня. МакКейлъб завърши с 16 точки, а Перо Антич добави 15 точки и 10 борби.

По-рано през деня Гърция се справи с Грузия за 73:60 точки и зае третата позиция в тази група от втората фаза на Евробаскет 2011. Гърците пречупиха грузинците в последната четвърт, в която доминираха с 22:13 точки.

Словения пък прекъсна серията си от поражения и надви Финландия с 67:60 точки, за да стигнат до четвъртфинал с Испания, като четвърти в група F. Колкото до финландците, то те може да са повече от доволни от блестящото си представяне на първенството на Стария континент, което ги превърна в една от сензациите в Литва. Лорбек и Слокар пък бяха най-резултатни от словенците, съответно с 14 и 13 точки.

Предстои ден почивка на Европейското, а двубоите между осемте най-добри състава ще се играят в град Каунас.