Новобранецът в НБА Руди Фернандес обеща, че ще се присъедини към испанския национален отбор по баскетбол през лятото, въпреки тежкия сезон с Портлънд Трейлблейзърс. Гардът все още играе за своя клубен тим в плейофите, макар че „пионерите” изостават в серията си срещу Хюстън с 2-3 победи.

Фернандес вече няколко поредни години няма почивка, но този сезон със сигурност бе най-натоварващият в кариерата му. Докато Пау Гасол все още не е обявил дали ще играе на Европейското първенство в Полша с екипа на Испания, Руди побърза да се врече във вярност на родината.

„Изобщо не съм мислил до този момент, че може да не отида на Евробаскет с Испания. Искам да бъда на разположение на треньора,” каза 24-годишният играч. „За мен е чест и гордост да защитавам цветовете на националния отбор във всеки турнир.”

Руди Фернандес изкара много натоварен сезон 2007/2008, в който се бори докрай на два фронта с ДКВ Ховентут и спечели Купа УЛЕБ. През миналото лято той игра на финал с Испания на Олимпиадата в Пекин, а след това веднага се отправи към Северна Америка, където да се готви с Портлънд.

„Отборът ми каза, че би трябвало да почивам, но ще имам време за всичко,” каза Фернандес за мнението на Портлънд. „Имам проблем с гърба и ще се нуждая от малко отдих, за да се възстановя на 100%.”