Американците с български паспорти Ърл Роуланд и Ибрахим Джабер подписаха официално 6-годишни договори с БФБаскетбол. Споразуменията са за участие на двамата при покана от селекционера на националния отбор в представителния тим на страната ни.

Срокът на контрактите е до края на 2016 година и важи за всички турнири на ФИБА. При неизпълнение на договора от страна на играчите и тяхно неявяване в националния отбор е предвидена глоба. Роуланд и Джабер бяха основна част от националния ни отбор съответно през 2008 и 2009 година. Джабер бе в основата на класирането на тима ни на европейските финали в Полша през 2008 година.

Следващата година, на шампионата в Полша неговото място като плеймейкър в тима на Пини Гершон зае Роуланд. Двамата обаче отказаха поканата на селекционера Росен Барчовски и не се явиха в националния отбор това лято за квалификациите за Евробаскет 2011. Последва реакция от БФБаскетбол и баскетболистите бяха наказани от ФИБА Европа със спиране на състезателните им права. Днес от БФБаскетбол изпратиха до офиса на европейската централа специално писмо за вдигане на наказанията на Джабер и Роуланд.