Българският национален отбор за младежи постигна убедителна победа над Македония на Европейското първенство, Дивизия Б. Момчетата на Иван Чолаков разгромиха с 92:62 домакините в последен мач от група D, който обаче бе без никакво значение. Нашият тим вече нямаше шанс за продължаване напред, а македонците си бяха осигурили място в следващия етап. Играта, която показаха българите в днешния двубой, със сигурност щеше да им донесе поне още една победа, но закъснелият успех с нищо не допринесе за класирането.

България ще играе за местата от 9-то до 17-то, като в група Н ще спори с Великобритания и Португалия. Нашите младежи само преди седмица постигнаха две победи над португалците в контролни срещи, играни в Правец. Победителят в тази група ще се надява на място между 9-то и 11-то.

Днес в малката зала на комплекс „Борис Трайковски” България бе по-добрият състав през целия мач. Въпреки очакванията Македония да играе само с резерви, за да съхрани останалите играчи за следващите срещи, домакините дадоха почивка само на двама от основните си състезатели. Нашите баскетболисти стартираха силно с пет поредни точки на нула, а в средата на първата част вече авансът им стана двуцифрен. Все пак македонците успяха да поизравнят малко баланса, а първите 10 минути приключиха при 30:22 в полза на България.

Втората четвърт отново тръгна добре за родните състезатели, а македонците над три минути не успяваха да се разпишат в нашия кош. Още по-лошо се развиха за домакините последните пет минути на това първо полувреме, в което те така и не стигнаха до отбелязване на точка. В тази част Македония вкара едва седем точки, а полувремето приключи при 29:51 – със съкрушителен аванс в полза на България.

Треньорският тандем Чолаков-Делев даде шанс на всичките си избраници да се изявят в мача, и повечето от тях показаха, че имат нужния талант. Силната им игра днес е и доказателство, че амбициите за място в Дивизия А все пак не бяха неподплатени, но малко не достигна за по-сериозен успех.

Второто полувреме бе малко по-равностойно от първото, като българският тим пак бе по-добрия и постепенно увеличаваше преднината си, макар и с по-спокойно темпо. В днешната среща нашите национали имаха много по-добра успеваемост на стрелба от предишните, макар да дадоха две борби повече на македонците. Впечатляващите 20 откраднати топки и осем блока допълниха силното представяне на България.

Най-резултатен за успеха бе Христо Захариев с 13 точки и четири асистенции. Сашо Янев вкара 11, а Симеон Илиев – 10. Силно включване от пейката направи на гардовата позиция Искрен Иванов, който бе с най-добър коефициент в отбора със своите девет точки, пет откраднати топки, три борби и три асистенции. Всички състезатели от нашия отбор се разписаха в коша на домакините, като всеки отбеляза по повече от един кош. За Македония Петар Апцев отбеляза 21 точки.

Следващите мачове на България са на 22 и 23 юли, съответно срещу Великобритания от 21 часа, и срещу Португалия от 17.30 часа.