Полският национален отбор по баскетбол има сериозен проблем. Звездата на тима Марцин Гортат не може да тренира изобщо, тъй като няма позволение от Орландо Меджик. Финалистът в НБА все още не е изпратил официално разрешение Гортат да се включи в заниманията на Полша, тъй като не е платена неговата застраховка.

„Без застраховка не мога да си завърша и кецовете дори,” заяви самият играч пред медиите в родината си. Очаква се в най-скоро време Орландо да изпрати писмо до полската федерация, за да каже за каква сума трябва да се осигури центърът. В централата обаче се притесняват, че може да им бъдат поискани ужасно много пари, с които федерацията не разполага. Говори се за стотици хиляди злоти.

„Ние имаме строго фиксиран бюджет, а сумата може да е много голяма. Разчитаме, че ще получим помощ от спонсори, както и от министерството на спорта,” сподели президентът на полската федерация Роман Лудвичук.

Полският национален отбор се събира за старта на подготовката си в понеделник, за да се готви за Европейското първенство, на което е домакин. Полша е в група с България, Литва и Турция. Все пак с националния тим ще започнат тренировки Сжимон Сжевчук, Мачей Лампе и Дейвид Лоугън.

Гортат пък ще чака да бъде платена застраховката му. „Разчитам, че всичко ще се изчисти до края на юли,” сподели центърът.

Пример за отсъствието на звезда заради неплатена застраховка стана Зидрунас Илгаускас. Центърът на Кливлънд не игра за Литва на Олимпийските игри през 2008 година, тъй като местната федерация не намери навреме средства да плати финансовата гаранция.