Младежкият национален отбор по баскетбол завърши с престижна победа участието си на силния турнир Кемпер във Франция. След като загуби от тима на домакините, и от Испания, съставът, воден от Иван Чолаков и Петко Делев се наложи над Гърция с 96:91. Младежите заминават след това за Европейско първенство, което стартира на 1 август в Латвия.

В крайното класиране на турнира отборът остана на четвърто място, след въртележка за местата от 2-о до 4-о с Гърция и Испания (домакините Франция са първи с 3 победи).

Нов страхотен мач изигра Чавдар Костов, който реализира 35 точки, след като в предишния мач наниза 32. Павел Иванов добави 27, а Иван Лилов се отчете с 14.

БЪЛГАРИЯ- ГЪРЦИЯ (младежи до 20 г.) 96:91

По части: 22:22, 23:25, 30:20, 21:24

България: Кирил Истилянов 6, Николай Колев 3, Павел Иванов 27, Чавдар Костов 35, Павел Паринов 4, Иван Лилов 14, Калин Христов 2;

Ето какво разказа пред bulgarianbasket.com старши треньорът Иван Чолаков за изявите на неговия тим в Бретан и за това какво предстои:

"И трите съперника бяха много силни, може би едни от топ отборите в Европа. В първия мач с Франция пет минути преди края губехме само с 8, но за тези 5 минути разликата стана над 20. Срещу Испания пък 3 минути преди сирената разликата беше 3 точки, но ни победиха с 13. Снощи в срещата с Гърция на полувремето губехме с 2 точки, малко преди края обаче водехме с 12 и после устискахме победата с 5, въпреки че ни намалиха преднината. В този мач (а и в другите 2, въпреки загубите) бяхме напълно преобразени, в положителния смисъл. Играхме страхотно в защита, по европейски. Имаме голямо израстване в това отношение, което много ме радва. Имаме и още резерви, например играта на Иван Лилов и Ники Колев, които могат да покажат много повече. Изключително съм доволен от Чавдар Костов - показва какво може. Павел Иванов също се включи добре. И от останалите обаче съм доволен, защото и в трите мача бяхме равностойни на такива силни отбори."

"Мястото, на което завършихме, не е най-важното", добави Чолаков. "По-важно е, че бяхме равностойни и в трите мача. Сега ще тренираме още 2 дни в Самоков и на 30 юли пътуваме за Рига. Надяваме там да имаме късмет, защото групата е много трудна, но ще се борим докрай."