Българският национален отбор по баскетбол стартира европейските квалификации с трудна, но напълно заслужена победа със 78:73 срещу Швеция. Въпреки скпомната подкрепа от феновете от трибуните на „Универсиада“, момчетата на Росен Барчовски показаха доста хубави баскетбол и на моменти впечатлиха с играта си. Балансирана игра и разпределение на отговорностите като че ли бяха в основата на успеха. Без да блести, българският тим бе на ниво, което да му донесе първа победа в последните осем мача, след поредицата поражения в контролните срещи преди началото на квалификациите.

В следващия кръг, още тази събота, на 18 август, България гостува на оглавилия група В тим на Азербайджан, който победи Люксембург по същото време.

Пречупихме Швеция, труден, но заслужен успех за България

източник: Gong.bg

Двубоят започна силно за България, с 5-0, но след това шведите успяха да изравнят, благодарение на звездата си Йонас Йеребко, който в действителност показа класни отигравания. От българска страна Николай Върбанов и Христо Николов се представяха страхотно и в двете фази на играта, а Чавдар Костов отстреля съперника от тройката с три попадения преди почивката. След пълна смяна в състава, последва силна серия за българския състав, четири минути преди края на първото полувреме, и това ни изведе с 10 точки напред при 39:29. Швеция обаче отново успя да се доближи само на четири точки със сирената за финал на втората четвърт – 44:40. Йеребко бе отбелязал почти половината от актива на скандинавците за този период – 19 точки до 18 минути.

След подновяването на играта, българският отбор пак имаше силни минути, поведе с девет точки, но за пореден път загуби бързо аванса си, допускайки дезорганизация и в нападение, и в защита. Все пак през цялото време България бе напред в резултата, не позволявайки пълен обрат. В първите четири минути на последната четвърт, нашите баскетболисти удържаха съперника до само две точки, но и от своя страна не действаха много съсредоточено в атака.

Пречупихме Швеция, труден, но заслужен успех за България

източник: Gong.bg

С няколко сполучливи смени в средата на последната четвърт, за две минути взехме осем точки преднина, след тройка от върха на капитана Филип Виденов. Сценарият продължи да се развива по познатия начин – България дърпаше, а Швеция намаляваше. Във финалните две минути, вече Виденов бе взел нещата в свои ръце, и помагаше всячески на съотборниците си, да издържат на напрежението. Гларуса с два точни наказателни удара, 7.7 секунди преди сирената, направи 78:71 и след таймаута Швеция атакува за последно, чрез Йеребко, за крайното 78:73.

Пречупихме Швеция, труден, но заслужен успех за България

източник: Gong.bg

Чавар Костов завърши с 13 точки за България, всичките през първото полувреме. 12 точки добави Седрик Симънс, а с по 11 се отчетоха Николай Върбанов, Филип Виденов и Христо Николов, като Гларуса регистрира дабъл-дабъл с 10 борби.

За Швеция, Йеребко наниза 26 точки, но само седем от тях след почивката. 15 точки добави и Кристиан Маракер, но скандинавците загубиха борбата под коша. Те направиха по-малко грешки и направи повече асистенции, но това не им помогна да преодолеят защитата на България.