Полската баскетболна федерация работи на пълни обороти преди Евробаскет 2009 – първенството, на което е домакин. Освен с организацията на шампионата, босовете с изключителна скорост придвижиха документите на Дейвид Лоугън и американецът вече е с полски паспорт. Гардът на Проком получи нужния параф от президента Лех Кашчински и ще може да играе за страната на първенството през септември.

Полша е съперник на България в груповата фаза на надпреварата, като именно с този мач се открива и Евробаскет. Нашата федерация също се опитва да издейства български паспорт на американски играч – Ърл Джеръд Роулънд – но все още няма информация дали това ще е възможно. В състава на България вече има натурализиран американец – Ибрахим Джабер, който помогна много на тима да намери място на шампионата на Стария континент.

„Изключително съм благодарен на Президента. Това ще подсили сериозно нашия национален отбор,” не скри задоволството си от осигуряването на услугите на Дейвид Лоугън босът на полската федерация Роман Лудвичук.

През изминалия сезон роденият в Чикаго Лоугън бе най-полезният играч на Проком. 184-сантиметровият баскетболист представяше чудесно отбора не само във вътрешното първенство, но и в Евролигата. Той бе определян като един от най-добрите играчи във втора колежанска дивизия на САЩ през 2005 година.

Преди Дейвид Лоугън, Полша е натурализирала четирима американци, за да играят в националния отбор – Джо МакНаул, Джеф Нордгаард и Ерик Елиът.