Националният отбор на България за младежи до 20 години започна с победа участието си на Европейското първенство, дивизия В в Гърция. Тимът ни победи Словакия с 83-73 в мач от група D след силни втора и трета част. Победата беше и предварителен подарък за старши-треньора на тима Божидар Гьорев, който е рожденик на 16-и юли – около час след края на срещата. Това бе и дебютът му в официален мач като старши-треньор на национален отбор. В събота отново от 21.00 часа националите ни ще срещнат силния отбор на Хърватия, информира bgbasket.com.
 
Българите не започнаха мача убедително, което позволи на съперника да се разиграе в първия период. Стрелбата от тройката на словаците също тръгна и те имаха 3 точки аванс след една четвърт – 19-16. До почивката обаче България обърна резултата и взе инициативата, за да поведе с 4 точки на полувремето. Страхотна трета част за националите ни пречупи Словакия и след 30 минути на терена разликата вече беше 15 точки в полза на баскетболистите на Божидар Гьорев. Словакия се бори до края, но отборът ни успя да запази двуцифрен аванс през повечето време от последната част и взе победата.

източник: facebook.com/basketballfederation

Отборите хванаха еднакъв брой борби, но България имаше предимство в процентите за стрелба – 45% срещу 39% за две точки и 39% срещу 28% от тройката. Те предизвикаха 19 грешки на съперника си, като извършиха 15 и имаха предимство в отнетите топки – 15-9.
 
Александър Илиев изигра страхотен мач за победителите, завършвайки с 22 точки и без грешка в стрелбата от игра – 4/4 за две точки и 3/3 от тройката. Той добави и 4 асистенции. С 15 точки и 5 борби завърши Николай Вангелов, 12 отбеляза Румен Василев, а 6 точки и цели 17 борби регистрира Андрей Иванов.
 
За Словакия Роберт Рожанек беше над всички с 25 точки, а 13 и 10 борби добави Якуб Мереш.