Мечтата на България за участие на второ поредно Европейско първенство по баскетбол при мъжете приключи с победа, която разплака националите ни и техния треньор Тити Папазов. Почти 3 000 зрители в зала „Универсиада” преживяваха събитията на терена заедно с баскетболистите, пяха и скандираха в подкрепа на българите, но успехът в края бе недостатъчен. България победи Босна и Херцеговина само с 1 точка разлика – 70:69, а не с необходимите повече от 4 и така отстъпва в прекия сблъсък с босненците в групата от допълнителните евроквалификации. И двата тима имат по още един мач до края на квалификациите. България гостува на Унгария в сряда, а Босна приема същия съперник в събота, но тимът на Ненад Маркович е абсолютен фаворит срещу унгарците, след като в първата среща между двата отбора ги победи с 15 точки разлика като гост.

Българите започнаха сковано двубоя и отстъпваха в резултата, поддавайки се на напрежението от важността на мача. Босненците поведоха с 17:13 в края на първата четвъртина, а във вторите 10 минути дори дръпнаха с 10 точки при 25:15 в началото на частта, но точната ръка на капитана на България Тодор Стойков, който вкара 2 тройки, остави тима ни в играта. Почивката дойде при резултат 36:33 в полза на гостите.

Баскетболистите ни излязоха доста по-концентрирани в третата четвъртина и успяха да обърнат резултата в своя полза 4 минути след полувремето при 42:40. Със силна игра на Калоян Иванов в подкошието България дори поведе за кратко с 8 точки, но после изпусна инициативата и позволи изравняване след 30 минути игра – 53:53 точки.

Инфарктните моменти тепърва предстояха и въпреки че Босна влезе по-уверено в началото на четвъртата част и направи 4 точки разлита – 61:66, баскетболистите ни натиснаха съперника със сетни усилия и 42 секунди преди финалната сирена поведоха с 70:66 точки. Няколко неточни решения обаче спяха устрема на националите ни към успех с повече от 4 точки, като спадът тръгна от грешка на Димитър Ангелов, а по-късно последваха и пропуски от наказателната линия, след които босненците ликуваха въпреки поражението си.

Тодор Стойков, Калоян Иванов и Родерик Блекни бяха най-полезни за българския национален тим по баскетбол. Близнакът вкара най-много – 20 точки и овладя 8 борби. Капитанът Стойков добави 16 точки, а натурализираният американец отбеляза също 16, плюс 8 асистенции.

Преди срещата контузеният Филип Виденов получи наградата си за баскетболист Номер 1 за 2006 година от изпълнителния директор на федерацията ни Иван Ценов.

На трибуните в зала „Универсиада” пък бе и президентът на България Георги Първанов и част от волейболните ни национали.