Дългото пътуване вчера и неудобният час за тренировка, който финландците предоставиха на баскетболистите ни, накараха старши треньора на националния ни тим Пини Гершон да отмени предвиденото сутрешно занимание.

Българите пристигнаха в Хелзинки чак около 22 часа снощи и израелският наставник предпочете да даде малко повече време за почивка на играчите си. Така баскетболистите от представителния ни състав ще тренират само веднъж днес в залата, довечера от 19 часа, в колкото е и срещата утре. Съоръжението във Вантаа е за около 1000 човека. В лагера на националите имат забележки и към храната, която осигуряват домакините в хотела, където са настанени. Евентуален успех утре е от изключителна важност за тима ни по пътя към челните места в класирането в групата, тъй като после идва домакинството на Италия на 30-ти август в зала „Универсиада”.

България е лидер в група А от евроквалификациите и излиза утре от 19 часа срещу Финландия във втория си двубой от битката за класиране на Евро 2009. За финландците, които почиваха в първия кръг, това ще е старт в квалификациите. Утрешният ни противник записа няколко победи в подготовката, включително над Франция, Латвия и Чехия на турнира в Страсбург, който бе наблюдаван от главния скаут на мъжкия ни отбор Тони Дечев. В състава личат познати имена като това на 211-сантиметровият Хано Мотола, който се е подвизавал в Атланта Хоукс и няколко големи европейски клуба.