Трикратният шампион на Европа с Макаби Тел Авив Пини Гершон държи здраво юздите на българския национален тим по баскетбол при това със стопроцентов успех до момента в евроквалификациите. 56-годишният израелец с българско корени, който не може да се оплаче от липса на емоционални двубои в кариерата си със сигурност заслужи една от най-радостните вечер в кариерата си. Гершон не можеше да си намери място от щастие след третата поредна победа на България под негово ръководство.

„Добър вечер”, изрече Пини на български пред журналистите на пресконференцията след инфарктния успех над Италия в зала „Универсиада”, а малко по-късно добави: „Мечтата ни продължава!”

Старши треньорът на националния ни мъжки тим по баскетбол обаче не пропусне да охлади страстите като подчерта, че предстоят още много тежки мачове в евроквалификациите.

„Преди мача беше написано, че трябва да победим, а историята показва, че последната победа над Италия е от преди 40 години. Опитах се да намаля напрежението сред играчите, но не беше лесно, защото ти всички искаха много успеха, защото става въпрос за Италия. Мисля, че играхме с 30% под възможностите си. Освен добрите играчи на терена, италианците имат и много добър треньор, който ни принуди да играем далеч от нашата система, а това не е нещо, което много отбори могат да направят. Те изолираха Джабер от играта, а ние направихме много грешки. В последните три седмици живеем в една мечта. Сега мечтата продължава. Тези три победи държат мечтата ни жива, но не забравяйте, че следват две много тежки гостувания. Победата обаче си е победа, дори и с една точка. Никак няма да ни е лесно. Първо гледаме зад нас към Унгария и Финландия, а после напред към Сърбия и Италия. Вярвайте ми до тук не се интересувам какво е класирането в групата”, заяви Пини Гершон.