Треньорът стъпвал три пъти на европейския връх с Макаби Тел Авив – Пини Гершон за първи път ще застане на пейката на България като национален селекционер в официален мач. Баскетболистите ни посрещат Унгария в сряда вечер на старта на евроквалификациите в зала „Универсиада”.

„Програмата ни е тежка. Групата ни е тежка. За да успеем ни трябват много неща. Преди всичко ние трябва да играем добре, като отбор. Това зависи само от нас. Както казах и преди, мачовете не се печелят от играчи, а от колектива. Засега гледаме само към мачовете с Унгария в сряда в зала „Универсиада” и в събота – срещу Финландия”, коментира Пини Гершон и продължава:

„Много се надявам, че ще покажем добра игра. Разчитаме е домакинското ни предимство, мачовете в София са много важни за нас. Надявам се да дойде много публика и да ни подкрепя. Трябва да има много шум. Това няма да е концерт, а голяма битка. По време на контролите залата беше много празна, надявам се това да се промени. Трябва феновете да дойдат и да викат през всичките 40 минути и да ни подкрепят, да ни нахъсват и да шокират противника. Миналата година мачовете с Унгария са били много равностойни. „Маджарите” са класен отбор с опитни състезатели, никак няма да ни е лесно.”

Заедно с надеждата на сериозна подкрепа от феновете в залата, Гершон сподели, че тимът ни вече стои по-добре на терена. „Не мога да сравнявам състоянието на отбора в началото, преди първите мачове и сега. В процеса на подготовката играхме със съперници, които не могат да се сравняват по класа с отборите, срещу които ще се изправим в групата. Така че всъщност мачът срещу Унгария ще бъде и барометър за това до къде сме стигнали в подготовката. Не очаквайте мачовете с Унгария и Финландия да са лесни. Пак ви казвам, гледах срещите с Унгария от миналата година. Унгарците доколкото знам са много опитни, а сега са и по-добри от миналата година, защото са натрупали и самочувствие. Именно затова е много важно да използваме максимално домакинството си с тях. Мисля, че можем да се преборим”, каза 56-годишният специалист.

„Ще изчакаме преди да обявим групата за двубоя, защото все още е възможно да се случи някоя неприятност, някой да се контузи. Иначе групата е ясна. Божидар Аврамов и Чавдар Костов със сигурност ще бъдат в 12-те. Те са бъдещето на българският баскетбол. Те са много, много добри играчи, с огромен потенциал. И то не само за бъдещето. Вярвам, че трябва още сега трябва да бъдат в мъжкия отбор и съм убеден, че ще играят в тези квалификации”, завърши Пини Гершон.