Националният ни селекционер по баскетбол Пини Гершон заяви, че България е аутсайдер в групата от Европейското в Полша, но вярва, че тимът ни може да направи изненада през септември. 57-годишният израелец сподели, че ще е безкрайно щастлив, ако страната ни премине първата фаза на шампионата.

„Всички знаят, че сме в тежка група. Полша са домакини и вярвам, че ще имат сериозна подкрепа. Литва и Турция са много добри отбори. Ние обаче го направихме миналото лято и вярвам, че след като бихме Италия, можем да вземем една победа. Това е целта ни. Не знам, дали ще е достатъчно, но това е една от задачите ни – да изненадаме някой от съперниците и да стигнем втората фаза. Има някои промени от миналата година. Митко е баща, а може би и Тошко скоро ще е. Сега и Васко Евтимов е с нас и мисля, че и американците могат да помогнат. Ще видим през следващите дни какво ще решим за ситуацията. Рамаданът е между 15-ти август и 15-ти септември, няма да ни е никак лесно. Трябва да решим за Иби, независимо че той помогна много на отбора миналото лято, ние трябва да вземе тежко решение. Работим върху това от месеци и се надявам, че новите играчи ще ни помогнат и догодина. От въпроса ви разбирам, че дори вие не очаквате да вземе поне една победа на Европейското, но е по-лесно, когато сме аутсайдери. Имаме три шанса да вземем една победа и аз вярвам, че можем да успеем. От няколко тренировки, които вече направи с тима, виждам, че Васко Евтимов може да ни помогне. Ще решим кои от американците ще дойде с нас от американците и това ще отнеме няколко дни. След няколко контроли ще вземем решение. И Иби беше нов миналата година, когато замени Родерик Блекни. След известно тренировки, един от тях се приспособи към отбора. Те са добри играчи и добри момчета. Вярвам, че този, който изберем ще ни помогне толкова добре, колкото и Иби миналата година”, коментира Пини Гершон, който от вчера води подготовката на баскетболистите ни за Евро 2009.

Колкото до натурализацията на американски гардове Пини каза:

„Първо повечето отбори в Европа използват натурализирани играчи. Полша току що натурализира Дейвид Лоуган. Нямаме плеймейкър на толкова високо ниво. Вярвам, че играчът, който ще играе за нас, може да помогне много и да води отбора. На другите позиции имаме достатъчно добри състезатели. Може би в следващите няколко сезона ще направим и достатъчно добър плеймейкър.”

„В живота няма чудеса. Играчите, които не играят достатъчно на високо ниво през сезон, когато дойде лятото си личи. Пример е Лилов, който игра 30-35 минути тук и е напреднал много от миналото лято. Затова казах миналото лято, че националите имат нужда да играят. Затова и тези, които не са играли, не са напреднали. Аврамов е един от тях за съжаление”, заяви още Гершон в зала „Универсиада”.