По-малко от месец дели младежкия национален отбор по баскетбол от Европейското първенство в Дивизия Б. Шампионатът стартира на 14 юли в Сараево, а до края на тази седмица се очаква да бъде ясен и почти окончателния състав на Петър Клечков. Младежите изиграха две контроли в Правец срещу юношите до 18 години, като спечелиха първия и загубиха втория мач.

Контузиите на Станимир Маринов, Венци Петков и Емил Бинев поставиха наставника на 20-годишните в доста трудна ситуация, и той все още се опитва да намери точната сплав.

„В начален стадий на подготовка сме, работим само за нападение. Още нещата не са изгладени, не стават както искам. От тази седмица ще почваме да работим и за защита. Исках да видя в двете контроли кого да освободя, и до два дни ще оставя 14 играчи, с които пълноценно ще изглаждаме нещата. Нямаме изявен лидер, заради контузиите. Ще се опитам да направя отбор, който да играе колективно, всеки да прави това, което му се каже, и това, което може най-добре да изпълнява,” сподели Клечков след двете проверки с юношите.

С травмите на двама гардове – Маринов и Петков – тази позиция изглежда доста проблемна за младежите. Ето какви индивидуални оценки даде Петър Клечков:„Исках да видя гардовете, но Станислав Цонков се справя най-добре като гард, и засега е най-добрият играч в нашия отбор. Контантин Коев получи разтежение, надявам се да се оправи, защото се откроява като един от основните играчи. Ще дам шанс и на Георги Кунов. Пламен Христов също ще бъде на Европейското, макар че все още не е на нивото, което трябва да бъде, той е боец, и може да играе добър баскетбол. Марио Караилиев се опитах да го видя, но за жалост се контузи, и по всяка вероятност ще го освободя. В тази ситуация ще разчитам за високите играчи на Кунов, Радев и на Христо Господинов. Но ще помисля още малко кой друг да освободя, и ще изберем тези, които смятаме, че ще ни свършат работа.”

„Аз съм оптимист по принцип. Важното е момчетата да разберат, че не са губещи. Играят на приливи и отливи, но е важно да се научат и да умеят за губят, като загубят, да си правят равносметка, и да отстраняваме причините. Ще се опитаме да направим най-доброто на Европейското. Не мога да давам мнение къде ще се класираме, ще играем мач за мач. За съжаление, отборът не е това, което трябваше да бъде,” добави селекционерът за амбициите на тима за Евробаскет.

Клечков похвали и съперника – юношеските национали: „18-годишните са хубав отбор. От доста време не сме имали поколение, което има на всеки пост добри играчи, с бъдеще. От това поколение, българският баскетбол ще спечели след две години и за мъже.”